Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкастът "Контури": Щрихи от битието на големите български художници

Художникът Васил Стоилов, еп. 4
Снимка: "Контури"

Зад твореца стои човек. Неговия силует очертават авторите на подкаста  "Контури", който щрихира живота на едни от най-познатите български художници на XX век. Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин са в студиото на "Нашият ден", за да разкажат повече за своя аудиопроект, призоваващ слушателите към творческо вдъхновение и игра с въображението. 

За Бояна Стоилова, която е гласът на подкаста и автор на текстовете, този аудиоформат е най-въздействащ. За тези слушатели, които имат нужда и от допълнителен визуален стимул, на сайта на "Контури" може да бъде намерено и допълнително съдържание към всеки епизод. Тъй като подкастът съществува не само с развлекателна, но и с образователна цел, Бояна изразява убеждението, че  вербалната комуникация е най-добрият инструмент за учене и приобщаване към дадена тема.

 "За нас е важно това съдържание, което е тясно свързано с България, с нашия принос към световното изкуство и към всички тези красиви произведения, да стигне до много повече хора.", допълва Диана Трифонова, която превежда епизодите на английски език  и е редактор на текстовете. 

Създателите на "Контури" имат надежда и визия за това подкастът да става още по-добър. До този момент слушателите могат да се запознаят с три завършени епизода: за Владимир Димитров – Майстора, за Цанко Лавренов и за Златю Бояджиев. Еп. 4 ще запознае аудиторията на подкаста с художника Васил Стоянов. 

Бояна споделя, че зад всяко издание на подкаста стои солидна подготовка: "Градежът на всеки един от сценариите започва с едно много дълго проучване на самия автор. Тъй като ние не искахме да е кратка биографична справка, а искахме да има този елемент на разказ и обвързаност със съвремието – някакъв тип боравене с мултидисциплинарен подход, въвеждане на биография, на други приложни изкуства, на начин на писане и литература –  географската отправна точка се яви съвсем естествено при създаването на всеки един от епизодите. В самото проучване възникват тези връзки и в моето въображение те преливат в текст." 

Датата 29 февруари е рождена за художника Васил Стоянов, който е обект на най-новия ерпизод на "Контури". Ето как високосната година се превръща в темпорална отправна точка и поле на асоциации и илюзии в разказа. Самото творчество на Васил Стоилов е интересна илюзия. В работата си художникът смесва акварени бои с мляко и постига ефекта на темперна или маслена боя – една техника, постигната чрез друга.

Илиян Ружин, който е монтажист и продуцент на "Контури" възприема подкаста като форма на разказ. Това, според госта, отличава този формат от другите аудиопроизведения и радио предавания. Епизодите на "Контури" са монологични, като в тях се преплитат и архивни записи. Текстът е основата на подкаста.

 Диана акцентира върху това, че "Контури" си служи с архивни записи от фонда на БНР. За епизода на Васил Стоилов авторите се колаборират и с НБУ, за да получат достъп до архива на художника. Така историите, разказани в епизодите, се получават много по-живи и истински. Що се отнася до музикалното оформление на подкаста, в него се преплитат фолклорни елементи, за което допринася Мария Кокаланова. 

Как един подкаст може да подхранва креативността на своите слушатели? Според Диана хората имат уникалната способност да се учат на неща, стига тези неща да са представени по един атрактивен начин. За съжаление учебната система преподава най-интересните предмети по сух и безличен начин. Диана вярва, че "Контури" успява да се бори с тази "теория без цвят", която битува в българските училища. Подкастът е подходящ за ученици и вече е интегриран в часовете по инициатива на някои учители. Проектът е финансиран от НФК и неговата заявка е да бъде адекватно допълнение към образователната система. 

Споре Илиян Ружин подкастите са лесни за технологично изпълнение и дават свобода. Разбира се, за добрия подкаст се изискват определени умения и време. По негово мнение хората, работещи в радио, трябва да се научат да говорят със съвременния език на подкаста и чрез изразните средства на дигиталния свят, за да достигат до по-широка аудитория. 

"Посланието, което мога да отправя към слушателите на БНР – слушайте, защото има къде и има какво. Количеството и качеството на продуктите, които ще с епоявяват, ще става все по-добро.", казва в заключение Диана Трифонова.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46

Войната в спомените на Георги и Владимир Вазови

Изданието "Братята генерали разказват" събира спомените на Георги и Владимир Вазови, които дават много лично усещане за големи събития от нашата история. Двамата военни достигат до генералски чин, ръководят някои от най-значимите военни операции на България по врече на войните за национално обединение (1912-1918). "Трудно е да говорим за цялата..

публикувано на 07.05.24 в 13:43

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска . Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи. Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много..

публикувано на 07.05.24 в 10:13
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24