Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Рибният буквар на 200

„Портрет на Петър Берон“ от Николай Павлович
Снимка: nationalgallery.bg

Петър хаджи Берович, или Петър Берон (1799-1871), по месторождение котленец, е удивителен гражданин на света е отвъдвремеви енциклопедист и ерудит. Как се роди и израсна в лишената от елити нация този прочут възрожденец, защо завършва така трагично самотният му живот?

"Който има наука, не изпадва никога." поучава в т. нар. "Рибен буквар" доктор Петър Берон, и така и действа цял живот, образовайки себе си и народа си всякога и колкото е възможно.

За починалия в Крайова просветител говорим с професор Кирил Топалов, професор Румяна Дамянова и богослова и писателя Ивинела Самуилова.

Кирил Топалов не се колебае да употреби термина "гениалност" във връзка с Петър Берон, като изтъква енциклопедичните му познания и приносите му в много области на знанието, при това в различни науки. Румяна Дамянова отбелязва заслугите на Петър Берон в сферата на създаване на нормативния български език и българската граматика. Спира се и на недостъчното проученото му дело, вкл. съпоставката в различните преиздания на Рибния буквар. Ивинела Самуилова говори за "краснописанието" тогава и сега, посочва и връзката между езика, богослужението и начините на употреба на буквите, с които си служим.

Според участниците названието "Рибен буквар" идва доста по-късно като име на изданието. Проф. Дамянова съобщава, че това се случва поради добилото популярност име сред народа, а източник за размерите на тази популярност ни е цариградски вестник от 40-те години на XIX век, където писмено е документирано това.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудото шоколад – Епизод пет: Дегустации и шокиращи шоколадови вкусове

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 02.01.25 в 17:10
Д-р Стефан Константинов

На здравния фронт – нищо ново!

Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..

публикувано на 02.01.25 в 15:14
Баку, Азербайджан

Особености на азербайджанския начин на живот

Азербайджан е гостоприемна страна. Към гостите там се отнасят като към близки роднини, освен това стриктно следват заветите на предците си и пазят националната култура от външни влияния.  Някои местни традиции изглеждат доста странни за туристите. Събрах онези от тях, които изненадват чужденците. Гостът е цар! В Азербайджан се..

публикувано на 01.01.25 в 10:06

Трапеза без виц не бива

Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..

публикувано на 31.12.24 в 16:35

Дубайският шоколад е най-търсен днес

Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...

публикувано на 31.12.24 в 12:15