Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за прошката и нейните различни измерения

В кино "Одеон" се състоя премиерата на документалния филм "Пътуване към прошката". Режисьор е Ясен Григоров, а операторската работа е поверена на проф. Мартин Димитров. Филмът в продължение на 81 минути прави реалистичен и многопластов анализ на прошката през големите теми "религия", "политика", "изкуство", "възпитание" и "общество" базиран на документи с различен характер, и постигнат преди всичко чрез кръстосването на позициите в директни разговори между признати български историци, теолози и духовни лица, критици, психолози, артисти.

Ясен Григоров и Мартин Димитров
"Пътят за изминаване" е концепцията и формата на филма. Темите, които многопластово разглеждат прошката в различни нейни измерения са поставени в сценария под формата на непринудени разговори-интервюта с 12 участници, представители на различни социални и професионални групи, с различна опитност, възраст и положение в обществото ни. Сред тях са проф. Калин Янакиев, Дора Прангаджийска и Весела Банова – психотерапевти, Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), Светлозар Василев (психиатър), Майка Серафима (дългогодишна игуменка на Драгалевски манастир) и др.

Документалният филм "Пътуване към прошката" е продукция на Корунд-Х ООД – Христо Христов, Николай Христов и е с подкрепата на Националния филмов център.

За това как пътува прошката ще разберете от интервюто с режисьора Ясен Григоров и оператора проф. Мартин Димитров в звуковия файл.

Снимка: личен архив на Ясен Григоров

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расим се завръща към живописта

Красимир Кръстев, по-известен като Расим (Rassim), показва свои работи под името "Недовършени творби", които са започнати след 2006 година и са били недовършени и непоказвани. Художникът се завръща към живописта след години на експериментиране с фотографията, видеото и инсталациите. Във фокуса на настоящата изложба е собственото му тяло...

публикувано на 25.05.24 в 10:25
Деян Ангелов и Стефания Колева

Стендъп театър "без гаранция"

Стефания Колева и Деян Ангелов ще ни въвлекат в серия от комични ситуации в стендъп театъра "Без гаранция" . Премиерата е на 27 май в кино "Люмиер" в София . "Без гаранция" е комично състезание без заобикалки, в което всички предразсъдъци трябва да бъдат оставени на резервната скамейка. Кой ще вземе купата? Няма гаранция", споделя..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Българският език като дом, комфорт, сигурност и любов от пръв поглед

Българските медии по света съхраняват езика, културата и историята ни, макар това да се оказва трудна задача. Често журналистите, които списват български списания, вестници или правят онлайн издания и предавания, са напълно сами в това свое патриотично начинание. Ден като 24 май беше подходящото време, за да говорим за общия ни дом, наречен..

публикувано на 24.05.24 в 21:05

В Деня на българската просвета и култура: "Радио ПЕН Клуб"

В Деня на светите братя Кирил и Методий празнуваме българската писменост, която ни обединява и буди гордост във всеки от нас. Усещането за единност е в основата и на специалното издание на предаването "Артефир", в което журналистите-писатели от БНР представят своето литературно творчество под мотото "Радио ПЕН Клуб" . Празничната инициатива е..

обновено на 24.05.24 в 16:13

Алтернативен кинопреглед на съвременните български филми

75 часа съвременно българско кино ще прожектира алтернативният кинопреглед Pop-up Cineplex. От 24 до 31 май в широкия център на София, в екстравагантно място, което има за цел да създаде усещане за истинско кино и свобода на три екрана, зрителите могат да се срещнат с филми от игрален, документален, анимационен, експериментален и късометражен..

публикувано на 24.05.24 в 09:48