Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За злоупотребата и изкривеното разбиране на свободата

Божието творение – човекът е създаден със свободна воля. Ограниченията на тази свобода са поставени от първородния грях. Венецът на Божието творение не може да съществува без своята свобода. Без нея не може да има стремеж към съвършенство на духа, но с първородния грях започва злоупотребата с нея. Всеки е свободен да управлява собствената си съдба, ръководен от грижата за духовното си извисяване. Не случайно св. ап. Павел отбелязва: "Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно."

За злоупотребата и изкривеното разбиране на свободата, за нарушаването правата на хората, в името на изопачена вяра говорим заедно с проф. Дилян Николчев, преподавател по Църковно право, и ставрофорен иконом Севастиан Йорданов от бургаския храм "Св. Кирил и Методий" и църковен избирател в Сливенска епархия. Повод ни дава скандалната наредба, изготвена от Св. Синод и касирането на изборите за сливенски митрополит.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуваха актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14