Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 6 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 48 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорно разнообразие от Западните Балкани.  

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Дъйканбай и великаните", киргизка приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Дяволът и трите златни косъма" от Братя Грим

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: на едно незрящо момиче в големия град - музиканта Моника Методиева.
• Темите на деня: Хората, които рискуват живота си в името на човешкото достойнство - разговор с философа Димитър Вацов в Европейския ден в памет на праведниците.
• Темата на деня: Какво може да се промени в опазването на околната среда за едно десетилетие? В деня на дебата, отбелязващ 10 години от създаването на инициативата "Зелени закони" – разговор с Вера Стаевска, председател на Сдружението за изследователски практики, и с експерта на инициативата Тома Белев.
• Разговорът: за вятъра, който ни движи по морската шир и по пътищата на живота - Георги Василев, Гофко, кайт сърфист, преподавател по кайт и сноуборд, заедно с когото се връщаме в предишните десетилетия на българския морски бряг.
• Времето на редактора: Екип с български учители от Атина тръгна по пътя на мощите на св. Йоан Рилски до гръцкия остров Тинос – за проекта в рамките на националната програма "Неразказаните истории на българите" говори Юлия Костова, директор на неделното училище "Паисий Хилендарски" в гръцката столица.
• Lege Artis
- Здравен бюлетин – обзор на новините в сектор здравеопазване и актуална информация.
- В Световния ден за борба с глаукомата – интервю с офталмолога д-р Лукан Мишев.
- Преди пролетта – алергии и имунитет – интервю с проф. Васил Димитров, алерголог.
- Затлъстяването – рискове за човешкото здраве и световната икономика – интервю с Росица Попова, специалист по диететика и хранене.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• След тридесет и три години група "Субдибула" се връща към една от най-емблематичните си песни – "Бавно" – с напълно нов аранжимент и мекия, артистичен глас на Ели Раданова.
• Ники Урумов и група P.I.F. с ексклузивна премиера на песента "Обезумели", която Димо Стоянов пише за Ники още през 2003 г.
• Група X-R@Y е готова с най-новата си песен "Върни се при мен".
• Кристина Дончева представя новата си песен "Обичам те", в която е автор на музиката и текста.
• Анна-Мария Въртовска, позната като Annie V, представя първи сингъл "I Am (Not) The Girl" от втория си албум с концерт.
• Преглед на седмичните класации Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• 28-ми Международен София филм фест. Европейска премиера на новия игрален филм "Клопка" – копродукция между България и Германия. Гостува режисьорката Надежда Косева преди откриването на филмовия форум.
• Премиера на поетичната книга "Отвисоко в печката пада дърво" на Екатерина Григорова, преподавател по новогръцки език, култура и литература в НБУ. Среща с авторката.
• Премиера на спектакъла "Платонoff" по А. П. Чехов в Театрална работилница "Сфумато". Разговор с режисьорката Маргарита Младенова.
• Актьорите Юлиян Петров и Александър Хаджиангелов за представлението "Камъни в джобовете" от Мари Джоунс в Младежкия театър "Николай Бинев" на режисьора Венцислав Асенов.
• "Свързаност" – благотворителна изложба живопис на Петра Добревска в Народното събрание. Покана от художничката.
• Осмомартенски концерт "Цветя и музика" на "Кварто квартет" в зала "България”. Гостуват специалната гостенка от Виена – българската пианистка Донка Ангъчева и цигуларят Иван Пенчев, примариус на "Кварто квартет" към Софийската филхармония.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Алисия Томова
Честит юбилей на неустоимата Кири Те Канава!

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Живот, отдаден на знанието
В памет на проф. Ивайло Знеполски
Кинознание, културология, семиотика, история на близкото минало, теория и практики на тоталитаризма, анализ и описание на медиите, същност и проявления на комунизма и на скритите и явни съпротиви срещу него, сборници с разкази от житие-битието на обикновения човек… Още много може да се изрежда, за да се опише един живот, отдаден на науката и на хуманитарното знание – животът на проф. Ивайло Знеполски. Учен със световно реноме, благодарение на когото в България пристигнаха имена от ранга на Умберто Еко, Райнхарт Козелек, Жак Дерида, Пол Рикьор, Пиер Нора, Даниел Даян… Изобщо фигура на интелекта, с чиято кончина българската хуманитаристика изгуби един от най-значимите си умове. Но делото му живее и за да разберем как, разговаряме в "Премълчаната история" с проф. Боян Знеполски, проф. Владимир Градев, доц. Георги Лозанов – и тримата от СУ "Св. Климент Охридски", и Димитър Щ. Димов от Института за изследване на близкото минало.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Енциклопедия на смеха – Епизод 1: На какво се смеят народите
Водещата се среща с хора от четири континента на света, както и с познавачи на различните култури, и създава един съпоставителен калейдоскоп на хумористичните особености на народите, като го илюстрира с примери.
Участват преводачите Здравка Найденова, Ралица Петрунова, преподавателката по датски Росица Младенова, Ирина Симова, ръководител на Бюрото на община Виена в София, Вилем де Храве от Музея на комикса в Брюксел, Андрес Сааведра, Мона Каушик и София Шигаева от СУ "Св. Климент Охридски", Шънг Чао, журналист от Китай, Едуар Хинви от Бенин.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Иван Мудов и кураторката Бояна Джикова за властовите конструкции и проекта "Изследвания върху хистерията”.
• Поредица: "Култура на прехода":
В партньорство с Културния център на СУ "Св.Климент Охридски" представяме документално дискусията посветена на съвременните визуални изкуства в периода на прехода. Тя се състоя след лекцията на изкуствоведа д-р Мария Василева "В дебрите на прехода - визуалните изкуства в търсене на изход", част от лекционния курс "Култура на прехода".
С гласовете на Лъчезар Бояджиев, Александър Кьосев, Моника Вакарелова и други участници в дискусията.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Избрано от творчеството на две качествени ска- и пънк-фолк групи от Западна Европа – "Ска Kубано" и "Ска-Пе". "Ска кубано" – формация, която освен оригинални композиции изпълнява и стилово обновени кубински латинохитове от близкото и далечното минало, е от Англия, но в състава й, както подсказва името, влизат и няколко талантливи кубинци. "Ска-Пе" (Ska-P) са испанци, популярни не само в родината си, но и на много места по света - както с музиката си (от фолк до рок) така и с крайно левите си идеи.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Специално издание, посветено на деня на жената. Представяме произведения от жени композитори, предоставени от Европейския съюз за радио и телевизия.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Юрий Рахнев и неговите приключения в света на литературата и фотографията. Дебютният му роман "Странично осветление" ни разкрива вътрешната реалност на човека чрез богатството на езика.
• Епизод от поредицата "Градски детектив".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Поредицата за Кийт Джарет продължава с началото на концерта му в Токио през 1984. Финалът е откъс от албума на трио "Шемирани" с гости, който ще слушаме в няколко поредни предавания - сега с персийското семейство се изявява един от "кръстниците" ни, кубинският пианист Омар Соса.
От последния албум на Юн Сун На, посветен на дамите, вдъхновили нейния път слушаме 4 суперхита, от My Funny Valentine до Killing Me Softly with His Song.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35