Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Тя" – образът на жената в българската живопис през времето

Снимка: Градска художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна представя мащабна изложба живопис на 60 женски образа от своя фонд – произведения на знакови автори, определящи най-плодотворните периоди на българското изкуство. В "Артефир" Доротея Павлова, директорът на галерията, говори за експозицията, озаглавена "Тя", и разкрива някои от акцентите в нея.

Изложбата е експонирана хронологично – така зрителят може да се запознае с динамиката и промените в българското изобразително изкуство през образа на жената в него. Най-ранното включено произведение е на Мърквичка, който използва реалистичен, класически подход, но извежда портрета от наложената статичност, обяснява Павлова. Пътешествието в историята на изкуството завършва с картина на варненска художничка от 90-те години.

Вера Недкова и Вера Лукова са две ярки представителки на живописта през 30-те години на ХХ век, чието творчество е застъпено в изложбата.

Художничките Маргарита Денева и Дария Васиянска, от своя страна, са примери за културата на България през 60-те години на ХХ век. Принципите на артистичната свобода над нормативната естетика са водещи в тяхното творчество.

Разбира се, виртуозът на женския образ, Владимир Димитров – Майстора заема достойно място в изложбата с три картини. Борис Георгиев, патронът на галерията, учил при Рьорих и в Мюнхен, е представен с портрет на неговата майка.

Ярките примери на българското портретно изкуство могат да бъдат описани, но най-добре е да бъдат видени – до 26 март в Градската художествена галерия във Варна.

Увлекателен разказ за част от художниците и женските портрети, включени в експозицията, можете да чуете в звуковия файл: 

Снимка – Градска художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25