Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 10 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Ричард III" от Уилям Шекспир

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Теодосий Спасов, Евелина Христова, Костадин Генчев, Никола Петров, Пламен Димитров и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Земята и връзката с нея са важни за керамичките Антония Ламбиева и Александра Величкова, и двете възпитанички на НХА, майсторки на пана от керамични плочки и предмети за бита, направени с разнообразие от техники и отношение към баланса между естетика и функционалност.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Наталия Цекова
• Звучат стихотворенията "Мамо" на Петя Йорданова и "Мама" на Валери Петров.
• Попитахме децата от столичното частно училище "Фюжън" – Защо празнуваме Деня на жената?
• Друг въпрос, с който провокирахме децата от столичното частно училище "Фюжън"  беше - Дали обичат правилата?
• Психологът Соня Ковчезлиева разказва за етапите в общуването между майката и детето.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Страшен ли е Страшният съд?
Неделята, в която става местното заговяване се нарича Неделя Месопустна. Тя е подготовка за следващата неделя, от която започва Великия пост в Църквата. В този ден евангелският текст от св. ев. Матей изобразява Страшния съд, за който ние все по-рядко си спомняме, а дори и не смятаме, че точно на нас ще ни се случи. Сякаш ни е по-спокойно, когато забравяме за второто Христово пришествие и справедливата присъда, която Спасителят е приготвил за всеки един от нас. Преценяваме живота си съобразно житейските ситуации и твърде често не постъпваме според нравствения закон, заложен в нас от Бога. Според протойерей Александър Шмеман: "В края на краищата и нас ще ни съди Любовта. И не любовта въобще, не любовта към абстрактното, отвлечено човечество, не – а любовта към живия, конкретния човек". Заедно с доц. Венцислав Каравълчев, преподавател в БФ при СУ "Св. Климент Охридски" разговаряме за това страшен ли е Страшният съд, както и за предстоящата Международната конференция за дигитализирането на църковното културно наследство.
Десет дни след като Светия Синод касира избора на сливенски митрополит и прие нова наредба за процедурата, която изключва миряните, двама от членовете му - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий оттеглиха подкрепата си за нея с нарочно обръщение. Коментар на иконом Петър Косев, един от епархийските избиратели в Сливен, служещ в несебърския храм "Св. Богородица".

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Надежда Московска
Как мислим оригиналността? Какво превръща нещо в повторение и дали всичко вече е казано, обсъждаме с Андрей Тагарев, Лъчезар Бояджиев и Стефан Караманов, които ще разглеждат темата съответно през машините и способността им да възпроизвеждат, съвременното изкуство като често проблематизиращо тъкмо въпросите за оригиналността и т.нар. популярна култура, която нерядко пък разчита на повторението.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
• Димана Боянова и Боян Боянов споделят за участието си в 23-ия галаконцерт на победителите в радиоконкурса "Млади фолклорни таланти" и представят детските фолклорни групи, които ръководят.
• Северняшката певица Бисерка Пиларска представя дебютните си записи с Оркестъра за народна музика на БНР.
• Богдан Дарев и Васил Денев ни разказват за посланията на филма "Кавал парк", посветен на Александър Еплер.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – Дамско парти
водещ: Нина Божидарова
Актьорите Мая Бабурска, Силвия Болярска и Валентин Ганев изпълняват текстове на Светла Чимчимова, Даниил Хармс, Славомир Мрожек, Весел Цанков, Уилям Шекспир.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
Предаването е посветено на жените – творци на музика. Поводът е отминалият 8 март, разбира се. Празникът, пренебрегван у нас в продължение на десетилетия, в последно време набира популярност в целия свят, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на жените. Обикновено е отбелязван с особено усърдие от колегите от Европейския съюз за радио и телевизия. Така и Българското национално радио стана част от инициативата "Жените в музиката – празник на многообразието" на Еврорадио, заедно с 48 обществени радиостанции от целия свят. Като част от събитията получихме специална оферта на Германския камерен оркестър от Берлин от фестивала "Курт Вайл" в Десау – концерт, съставен само от музика на жени-композитори. В програмата звучат творби на: Елена Кац-Чернин австралийска композиторка и пианистка, родена през 1957 г. в Ташкент; Мадалена Сирмен (1745-1818) – изключително популярна приживе италианска цигуларка, певица и композитор; Лера Ауербах, родена през 1973 г. в Челябинск – прочута американска композиторка, диригент, концертен пианист, поет и писател; Евелина Новицка – полска композиторка и цигуларка, родена през 1982 г. в Гданск. Последна в програмата е знаменитата полякиня Гражина Бацевич (1909 – 1969). Нейният Концерт за струнен оркестър, създаден през 1948, се счита за opus magnum на авторката, дори е определян като "Деветата ѝ симфония".
Обръщаме поглед и към миналогодишното издание на престижния британски летен фестивал за класическа музика БиБиСи Промс и два великолепни хорови концерта, в които е звучала музика, създадена от жени. Три британски вокални състава, дирижирани от Грейс Роситър и Тим Бърк изпълняват атрактивната миниатюра "Лято" на литовската композиторка Онуте Нарбутайте и една от най-красивите песни на българката Добринка Табакова  - "От слънце родена" по стихове на Блага Димитрова.
Вокалния ансамбъл VOCES8 и струнен квартет "Кардучи" слушаме с изискана миниатюра, озаглавена "…и лястовицата" на американката Карълайн Шоу, а в последните минути, вместо цветя – "Почит към цветята". Това е заглавието на нова хорова творба от изключително успешната британска композиторка с полски корени Роксана Пануфник. "Почит към цветята", специално поръчана от БиБиСи за неговия летен фестивал, получава световната си премиера на 9 август 2023 г., в Роял Албърт Хол.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Екзекутор 14" от Адел Хаким

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване – Избрано
водещ: Магдалена Гигова
• Мартин Кърнолски, който е живял 8 години в Сингапур – за държавата отвъд лъскавата " необичайни порядки.
• Магдалена Гигова за придвижването с градски автобус на Сейшелите, за столицата Виктория и пъстрия й пазар, и за палмата коко де мер, която се въди само там.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Анимиран концерт с песни от фестивала на сатиричната и хумористичната песен "Златният кос", изпети от актьорите Сава Хашъмов, Иван Радоев, Коста Карагеоргиев, Васил Попов изпяти, Милена Маркова, Борислав чучков и Илия Добрев.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – паркирането като избор, необходимост, решение.
• "Вопли от интернета" – субективно подбрани коментари, които може би имат някакъв смисъл
• "Животът ни като виц" – след референдум швейцарските пенсионери ще получават 13 пенсия.
• "Бездната на себепознанието" – смисълът, закодиран в някои популярни татуировки.

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Доброто момче в киното и неговите филмови образи – радиопортрет на актьора Ивайло Захариев

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия - Избрано
водещ: Димитрина Кюркчиева
В предаването звучат изпълнения на: "Трамвай №5", Джо Кокър, Прокъл Харъм, Шаная Туейн, Ленърд Коен, Нора Караиванова, Цветан Владовски, Стийв Уинуд...

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
Отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия руски диригент Кирил Кондрашин с изпълнения на Московската филхармония. Маестрото ръководеше елитния състав повече от 15 години. Святослав Рихтер е солист в Клавирен концерт № 3 от Бетовен. Звучи Увертюра върху руски и киргизки теми с автор Дмитрий Шостакович, както и Първа симфон

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10