Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Жените не карат колело" – пътешествие извън стереотипите

Кадър от дискусията
Снимка: За Земята

В месеца на жената Сдружение "За Земята" подари на софисйката публика прожекция на документалния филм "Жените не карат колело". В него белгийката Манон Бруланд заснема своето 11-месечното пътешествие от Брюксел до Токио, по време на което се среща с жени колоездачи от различни култури и разказва техните истории в Унгария, Турция, Иран, Ирак, Южна Корея. В "Нашият ден" представителят на Сдружението Драгомира Раева разказва повече за събитието.

В  кадрите, заснети на разстояние от 13 500 км, на фокус са женската сила, приключенският дух, предизвикателствата пред жените в различните общества и правото на свободно придвижване. Героините във филма са активни, въвлечени във велосипедната общност жени, които живеят със сходни вдъхновения и предизвикателства, споделя Раева.

Събитието е специален жест към жените, които карат велосипед в София. Заглавието е и провокация към хората, които искат да чуят и споделят истории, предизвикателства и решения по темата за придвижването на колело в града.  

За връзката между героините от цял свят и жените в България Раева казва: "Това, което на мен ми направи впечатление, е, че много често се споменаваше думата инфраструктура и че жените много често не карат велосипед и се чувстват притеснени, тъй като липсва безопасна, удобна инфраструктура за тях и много често за техните деца. Това ни свързва с филма и с героините от него."

Ето защо филмът подтиква към дискусия на тема велосипедната инфраструктура в София и подсигуряването на повече алеи, сигнализация и други съоръжения, улесняващи колоездачите.

Като интересен факт Раева откроява неочакваните стереотипи в различни точки на света. Оказва се, че жените от Иран и Ирак се радват на огромна подкрепа от страна на мъжете да карат колело и дори да се състезават. Правото там е много по-ясно изразено, отколкото в някои европейски столици, заявява Раева, според която жените са достатъчно силни и способни навсякъде по света да изберат този начин на придвижване. Тя отправя пожелание към всички жени: "Бъдете смели и не се притеснявайте да предадете вашата страст и желание да карате велосипед и на вашите деца, защото вие сте най-добрия пример и учител за тях."

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05