Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандра Мишкеди: Преди Националния празник на Унгария

Снимка: Унгарски културен институт

Защо сме толкова близки, но и далечни? Дни преди Националния празник на Унгария – за културата и обичта на унгарците към България.

На 15 март 1848 година започва нов етап в  историята на Унгария – избухва Революцията, която ще промени бъдещето на страната и ще остави своите следи в европейската история. Тогава е извоювана националната свобода на Унгария и се налага съвременната парламентарна система в страната. 15 март е ден, в който от 1860 година унгарците отбелязват като свой национален празник, отдавайки почит на своите предци. Гост в "Нашият ден" е Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт.

По повод предстоящия празник гостът казва: "Мисля, че това е гордост за всички в Унгария. На 15 март слагаме кокардата с националните цветове  червено, бяло и зелено. Хората в днешно време също усещат тази нужда и жажда за свобода и това празнуват на този ден."

Г-жа Мишкеди разказва, че края на XIX век е хубаво време за Унгария, която тъкмо е извоювала своята независимост от Австрийската империя. Тогава много заможни унгарци даряват голяма част от имуществото си, за да бъдат изградени редица съществуващи и до днес здания. 

Националните герои на Унгария от периода на Революцията са добре познати и в България. Лайош Кошут е един от водачите на въстанието, но след неговото потушаване решава да избяга с хората си в Османската империя. По време на това бягство той и съмишлениците му прекарват месеци в България, разказва Мишкеди. В Шумен дори има къща музей на Кошут, а сред народа остават легенди за унгарските гости. Именно унгарците по време на своето пребиваване въвеждат у нас оркестъра и театъра.  

Друга подобна личност е поетът-революционер Шандор Петьофи. В България има няколко училища и улици, кръстени на него. Съдбата му е сходна с тази на Христо Ботев. През ХХ век неговите стихотворения са популярни у нас. Директорът на Унгарския културен институт съобщава, че от днес до 1 април в Националната библиотека може да бъде видяна изложба за живота и света на Петьофи. Хубава и стойностна експозиция с интересен съвременен нюанс, организирана миналата година от унгарското Министерство на външните работи и музея "Шандор Петьофи" по повод 200-годишнината от рождението на поета. Изложбата прави международна обиколка, като днес е нейното представяне в София.

Друг акцент в празничната програма на Унгарския културен институт е етно джаз концерт тази вечер, от 19 ч. в Централния военен клуб. Золтан Фаркаш, Михай Борбей и Атила Льорински са опитни музиканти, които свирят вече близо 40 години поотделно и заедно. Музикалната вечер ще бъде със специалното участие и на танцьорката Илдико Тот.

Мишкеди съобщава и за тържественото полагане на цветя пред героите, което предстои на датите 13, 15, 18 и 19 март в българските градове София, Шумен, Чипровци и Видин. Това е начин българи и унгарци заедно да почетат тези знаменити личности пред техните паметници и да отбележат българо-унгарското приятелство.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

Снимка – Унгарски културен институт
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35