Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Kottarashky & The Rain Dogs откриват 28-ия София филм фест

Никола Груев - Котарашки
Снимка: siff.bg

Теодосий Спасов, Йълдъз и Ибряма могат да са спокойни!

Когато иде реч за микс – музикален и културен, и модерна България също има с какво да се похвали. При това не само на родна почва, но и с международно признание и авторитет, а и с класна продукция, която е в състояние да накара всяка меломания да се чувства като блондинка в червена рокля с нови екстеншъни, с нов ботокс в устата и скулите и с още хиляда кубика в гърдите. "Котарашки енд Дъ Рейндогс". Котката на Шрьодингер гони кучето на Павлов. Нашата суперформация ще свири на официалното откриване на 28-ия София филм фест в зала 1 на НДК на 13 март.

В програмата на кинофиестата, която ще продължи до 31 март, е включена премиерата на документалния филм на Цветан Драгнев "Балканска черна кутия"който разказва удивителната история на Никола Груев - Котарашки, бивш архитект и обичан от няколко поколения български музикант. Когато Чарли Жилет, легендарен музикален журналист от BBC, чува за първи път музиката на нашето момче, той пише: "Песните му звучат като приказки, разказвани от хора, които имат цялото време на света. Време да съзерцават, да се радват, да създават и мечтаят, и да бъдат вдъхновявани от детайлите и жизнеността на маргиналното съществуване."

Композициите на дипломирания архитект и електронен артист Никола Груев, по-известен с артистичния си псевдоним Котарашки – един от най-нашумелите в света на етно-уърлд музиката български продуценти, излизат по света чрез основания от Хенри Ернст берлински лейбъл Asphalt Tango Records. "Циганско време" в "Сексът и градът"... музиката на Котарашаки е бомбена смес от забавни теми, хумор, електроника и акустика, от нерви и спокойствие..., поднесена с удивителни протуберанси на въображението – още в дебюта "Opa, Hey"! А, както знаем, по нашенски "опа" е другата дума за "извинявай".

Той е от онези смели експериментатори и ремиксатори, които не се страхуват да смесват отрязъци от ромска музика с джаз мотиви, дъб електронни вибрации и дори резки скречове, модерен балкански фънк и блус. Музикантът определя стила си като "балкански психеделик", но критиците го смятат за част от "балканската ритъм вълна". "Opa, Hey", който се появи в изцяло дигитален формат, тръгна изключително успешно, получи възторжени отзиви в западните медии, задържа се пет месеца сред най-търсените албуми и стига до трето място в европейската класация World Music. За "Opa, Hey" писаха дори The Guardian и Independent. Котарашки и неговите сайкъделик етно-рок Дъждовни кучета бяха единствените представители на България в афиша на специалната фокус сцена Club Globalkan на фестивала WOMEX в Солун, посветена на балканската музика. "Opa, Hey"! донесе на своя композитор световна слава, а с последвалия го "Демони" продуцентът обиколи над десет от най-големите европейски фестивали.

След дебюта директно на престижното 3-то място в World Music Charts Europe на "Demoni", музикантите продължиха посоката на любопитни комбинации между етно, рок и сайкъделик. Подир няколко успешни европейски обиколки, започнаха експериментите и в колаборации с различни гост музиканти, между които Димитър Льолев (саксофон), вокалистите Димитър Василев - Нуфри от "Паникън Уайаскър", "Бастардоломей" и "Тонодеро", новозеландката Туи Мамаки, Миленита, наполовина еквадорецът Нино Гомес от "Пистамашина", "Субтиера", "Брухерия", "Дъ Сайънс"... В резултат на тези търсения звученето им претърпя лека промяна и етно елементът отстъпи място на други стилове като джаз, фънк, рок и т.н. Въпреки развитието, уникалният саунд на групата остана все така вълшебен и танцувален.

Котарашки композира музиката към филма "Sonambulo" на българския аниматор и режисьор, някога базирания в Канада Теодор Ушев, който пък стои и зад многократно награждавания клип на групата към песента й "Demoni". Така също Котарашки написа тема и към филма на Драго Шолев "Рибена кост". 

През годините Никола се нареди сред онези творци, които принципно обитават едни галактики по-далечни от нашата. Но те от време на време ни посещават, за да припомнят, че освен непосилното бреме на плътта, носим и сетива, които аха да закърнеят, приклещени в сандвича от насъщния и жълтата преса. 

Актуалният албум на формацията "Doghouse" се появи след 4-годишен творчески процес, записан със специалното участие на Веселин Митев (гайда, кавал, вокал), чието име свързваме с "Исихия" и "Кайно Йесно Слонце", поп и джаз певицата Ася Андонова, която пък придоби известност като най-младия член на "Магнито бенд". Котаракът – той е ясен. Но кои са към днешна дата кучетата около него? Отново Нино Гомес, безподобният оригинал Сърмата Хари, барабанистът Наско Попов, Мишо Иванов – бас, и последен – но само по споменаване – Сандо Сандов – тромпет и акордеон, член на зевзеците "Уикеда". 

Дали в съвременния свят си струва да бъдеш артист, или това е просто загуба на време? Ето за това разказва посветената на Котарашки "Балканска черна кутия" на режисьора Цветан Драгнев, чийто ярък почерк ценителите на седмото изкуство познават още от "Пустиняци" и "Пасажери". Защото в България животът на музиканта може да бъде оприличен на съществуване в непредсказуема "балканска черна кутия", където нищо не се развива според очакванията. Оператор на филма е Делян Георгиев, а продуценти – Галина Тонева и Кирил Кирилов ("Гала Филм"). Обичам такава музика и нейните автори – непрекъснато измъкващи се от общоприетите стилови рамки, експериментиращи с познатите музикални течения и които предлагат на слушателя интересен микс от различни културни пластове, без да давят ухото с нафукана псевдоинтелектуална скука.

Уважаеми зрители, молим да изключите мобилните си устройства!

Снимка – София филм фест
По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на дипломанти на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа"

Представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" показва избрани творби от пълния цикъл на специализирано художествено образование на учениците от 8 до 12 клас в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.  Представени са трите специалности – "Художествена дърворезба", "Интериорен дизайн" и..

публикувано на 02.05.24 в 15:00

Венеция – свободен център на световната култура

Преди броени дни Венеция се превърна в първия град, който наложи туристическа такса за посетителите, които не идват, за да нощуват там.  Художникът Стефан Попдимитров , който редакторът на "Нашият ден" Василена Мирчева  срещна по време на Венецианското биенале, споделя своето усещане за Венеция като център на световната култура ...

публикувано на 02.05.24 в 11:32
Гери Турийска

"Пощенска кутия за приказки" – какво предстои?

Литературният проект "Пощенска кутия за приказки" вече над десет години скъсява дистанцията между текст и публика в сферата на ситуационната литература – където през хумора авторите и читателите се свързват със сегашния момент и настоящата реалност. Гост в "Нашият ден" е Гергана Турийска – поетеса, текстописец, създателка на "Пощенска..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53