Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатата съдба на таврийските българи

Фрагмент от корицата на книгата
Снимка: Фейсбук

Днес в 17:30 в зала "Изкуство" на регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград ще бъде представен дългогодишният изследователски труд на историка д-р Владимир Калоянов "Цената на българщината в Таврия 1917-1945". Владимир Калоянов е таврийски българин, роден в село Лозоватка, Запорожка област. Книгата, излязла от печат през 2022 г., ще бъде представена в Благоевград по покана на преподавател от Югозападния университет и с грижа за таврийските студенти там, които нямат много писмени източници за историческата съдба на хората преди тях. За българите в България също е важно да знаят какво са преживели и преживяват техните сънародници зад граница. Основните моменти откроява Владимир Калоянов в "Нашият ден":

"През 1861-1862 година хиляди етнически българи се заселват от историко-културната област Бесарабия в Таврическа губерния след целенасочени политики, провеждани в Руската империя", разказва д-р Калоянов.

По думите на историка това се дължи на бурния за Русия период, свързан с революционния преврат от 1917 година. Той очертава основните моменти, които се случват с българите в украинските земи до завръщането им от Таврия в България между 1943-1945 година. 

Д-р Калоянов акцентира върху тежката съдба на 3000 наши сънародници, за които страната ни не успява да се погрижи в следвоенно време. Книгата за таврийските българи съдържа богат документален материал. Според автора д-р Владимир Калоян, най-ценното в нея са живите свидетели, разказващи от първо лице.

Чуйте някои от тези разкази в звуковия файл:

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделяне на наследството

Валерия Хог от София учи и работи години наред в чужбина, както във Франция, така и в Ирландия. Село Владимир до Радомир я привлича с близостта си до София, със старите си къщи и прекрасната гледка към радомирската котловина.  Къщата, която тя възстановява, е строена преди век, така че спасяването е било съвсем навременно, даже закъсняло...

публикувано на 12.05.24 в 11:25

Вяра и суеверие

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46