Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарният туризъм в България

Снимка: Pixabay

Характерният вкус на България и неговата връзка с културно-историческото наследство у нас е ресурс за развитието на регионите. Кулинарният туризъм най-често е съпътстващо преживяване, свързано с консумация на локални хранителни продукти. Дегустация, опознаване на производствените процеси, състезания, демонстрации – това са дейности, свързани с този вид туризъм. В "Нашият ден" проф. Вера Николова говори за същността, ценностите и бъдещето на кулинарното наследство на България.

Авторът на книгата "Кулинарният туризъм в България" заявява, че страната ни не е позната на света като кулинарна дестинация, а притежава потенциал за развитие в тази посока. Кулинарният туризъм има принос към другите форми на туризъм. Той е пряко свързан с културата, местното гостоприемство и атрактивността на дадено място, обяснява проф. Николова.

За съжаление трудно се конкурираме с наложените световни тенденции, тъй като търсенето на местни продукти е свързано с големи проблеми – те трудно достигат до пазара или изобщо липсват. Къщите за гости, традиционните ресторанти, семейните ферми не могат да задоволят цялата потребност от тези продукти. Проф. Николова обръща внимание, че в този процес роля играят и рестрикциите на Българската агенция по храните, някои от които са съобразени с европейски забрани за безразборно предлагане на домашни продукти на пазара. Изчезват и традиционни породи животни, добавя проф. Николова – без тях производството на характерни месни и млечни продукти става невъзможно.

Фермерските пазари, кулинарните събития, фестивалите и изложенията са начин за популяризиране на кулинарните традиции на страната. За опазването на местния вкус проф. Николова казва: "Много е важно съхранението на кулинарните традиции и техните носители. Хората си отиват – остават рецепти някакви, но доколко остават продуктите. Променя се много голяма част от местното гостоприемство и от вкусовите характеристики. Предаването от поколение на поколение е много важно."

Професорът очертава някои видове туристически дестинации и посочва световните кулинарни тенденции, към които и България се присъединява. Бързата кухня тя определя като потребност на съвременния свят. Българската кухня не е бърза кухня. В нея се готви на око и за удоволствие, а най-важно е общуването, казва проф. Николова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елените, 3 октомври 2025 г.

Дежавю по Черноморието: уроците, които не научихме от предишните бедствия

В последните дни България отново стана свидетел на мащабни наводнения по Черноморието – четирима загинали, стотици хора в бедствено положение, разрушена инфраструктура и нанесени щети по домове и обществени сгради. "Като някакво нелепо дежавю", казва д-р Иво Анев – преподавател в УНСС, експерт по логистика и устойчиво управление на риска,..

публикувано на 06.10.25 в 11:15
Ахмед Хасанов, Ана-Мария Кръстева, Лика Ешкенази и Милен Иванов (отляво на дясно)

Музиката, като част от религиозната традиция на различните вероизповедания

Повод за нашата среща днес е отминалият първи октомври – Световен ден на музиката! Религиозна музика на евреите, православните и мюсюлманите, макар че е различна по звучене играе централна роля в ритуали и празници на тези различни религиозни общности. Тя не само украсява богослуженията им, но и служи като средство за духовно извисяване и свързване с..

обновено на 06.10.25 в 10:16

Познатият и непознат Амстердам

Амстердам възниква като рибарско селище през ХІІ век, след което се превръща в едно от най-големите пристанища в света. Днес столицата на Нидерландия впечатлява с комбинацията си от исторически забележителности, динамичен начин на живот и нечувана либералност. Туристите обикновено свързват Амстердам с квартала на червените фенери и марихуаната,..

публикувано на 05.10.25 в 14:54

Христовият морал

Всеки човек иска да бъде уважаван и обичан от другите, но дали винаги осъзнаваме, че за да получим това, трябва да се стремим да отвръщаме със същото. Толстой пише: "Колкото повече любов проявява човек, толкова повече го обичат, толкова по-лесно му е да обича другите."  Думите на Христос от днешното евангелско четиво "Както искате да постъпват с вас..

публикувано на 05.10.25 в 09:35
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Стратегията на Тръмп е да създава разделение, психоза, страх и несигурност

Защо Доналд Тръмп събра генералите си, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет. Врагът отвътре "Това беше едно изказване, което той направи на 44-тата минута от речта си, която дотогава всички слушахме с отчетливо генералски изрази на лицата. Когато внезапно..

публикувано на 05.10.25 в 09:15