Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарният туризъм в България

Снимка: Pixabay

Характерният вкус на България и неговата връзка с културно-историческото наследство у нас е ресурс за развитието на регионите. Кулинарният туризъм най-често е съпътстващо преживяване, свързано с консумация на локални хранителни продукти. Дегустация, опознаване на производствените процеси, състезания, демонстрации – това са дейности, свързани с този вид туризъм. В "Нашият ден" проф. Вера Николова говори за същността, ценностите и бъдещето на кулинарното наследство на България.

Авторът на книгата "Кулинарният туризъм в България" заявява, че страната ни не е позната на света като кулинарна дестинация, а притежава потенциал за развитие в тази посока. Кулинарният туризъм има принос към другите форми на туризъм. Той е пряко свързан с културата, местното гостоприемство и атрактивността на дадено място, обяснява проф. Николова.

За съжаление трудно се конкурираме с наложените световни тенденции, тъй като търсенето на местни продукти е свързано с големи проблеми – те трудно достигат до пазара или изобщо липсват. Къщите за гости, традиционните ресторанти, семейните ферми не могат да задоволят цялата потребност от тези продукти. Проф. Николова обръща внимание, че в този процес роля играят и рестрикциите на Българската агенция по храните, някои от които са съобразени с европейски забрани за безразборно предлагане на домашни продукти на пазара. Изчезват и традиционни породи животни, добавя проф. Николова – без тях производството на характерни месни и млечни продукти става невъзможно.

Фермерските пазари, кулинарните събития, фестивалите и изложенията са начин за популяризиране на кулинарните традиции на страната. За опазването на местния вкус проф. Николова казва: "Много е важно съхранението на кулинарните традиции и техните носители. Хората си отиват – остават рецепти някакви, но доколко остават продуктите. Променя се много голяма част от местното гостоприемство и от вкусовите характеристики. Предаването от поколение на поколение е много важно."

Професорът очертава някои видове туристически дестинации и посочва световните кулинарни тенденции, към които и България се присъединява. Бързата кухня тя определя като потребност на съвременния свят. Българската кухня не е бърза кухня. В нея се готви на око и за удоволствие, а най-важно е общуването, казва проф. Николова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технологии в услуга на природата: Как работи умната чанта

Климатичните промени и замърсяването с пластмаса са сред най-сериозните предизвикателства на нашето съвремие. Всяка година по света се използват над 1 трилион найлонови торбички, чието средно време на употреба е едва 20 минути. Именно в търсене на решение на този проблем възниква идеята за goodbag – умна, многократна пазарска чанта, която превръща..

обновено на 30.06.25 в 11:09

July Morning за първи път в Лясковец с рок концерт и настроение

Традицията на Джулай Морнинг напоследък завладява и други кътчета на страната. Тази година за първи път в Лясковец носителите на свободния дух ще могат да станат част от концертите по случай Джулай – рок и много добро настроение с местни банди обещават от организаторите. Как се ражда идеята за July Morning в Лясковец, ще чуем сега от Тодор Тодоров...

обновено на 30.06.25 в 10:13

Каварна посреща юлското слънце с July Morning на Камен бряг

Няма да пропуснем и събитията днес, свързани с July Morning  в Каварна – традиционното посрещане на първите лъчи на юлското слънце на Камен бряг. Петър Михайлов, началник отдел "Туризъм и култура" в Община Каварна, разказва повече за събитията тази година. Слушайте!

обновено на 30.06.25 в 10:00

Какво общо имат прецизността, търпението и френският дух?

Отговорът е: петанк! Вера Бонева-Чолашка, състезател от клуб "Каро", споделя за страстта си към този спорт, вдъхновен от френската традиция и подправен с типично български хъс... и, разбира се, доза състезателен инат. Какво представлява тази любопитна игра, защо набира популярност в България и какви са очакванията към нашите ветерани на..

публикувано на 30.06.25 в 09:20

Призванието на свещенослужителите

На 29 юни Църквата чества светите първовърховни апостоли Петър и Павел, а на следващия ден – всички Христови апостоли, които най-цялостно и достойно изпълниха изискванията на своя Спасител към човеците. Това са духовните колоси първи потрудили се за разпространението на Христовото благовестие по земята.  Простият рибар от Витсаида Галилейска –..

публикувано на 29.06.25 в 09:40