Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се намалят рисковете от професионално прегаряне при учителите

Снимка: архив

Професионалното прегаряне, известно и със заетия термин "бърнаут", привлича вниманието на специалистите, които започват да го изследват системно и последователно през 70-те години на ХХ век. То е особено често срещано при хора, упражняващи така наречените "помагащи" професии, една от които е и учителската.

Наясно ли са бъдещите и практикуващите учители с признаците за професионално прегаряне, кои са рисковите фактори, които могат да го отключат, как те могат да бъдат ограничени, в чии ръце е възможността и отговорността за това. С тези въпроси в рубриката "Всичко за образованието" се обръщаме към проф. Йоана Янкулова, преподавателка в катедрата "Социална, организационна, клинична и педагогическа психология" на Софийския университет и член на Дружеството на психолозите в България.

проф. Йоана ЯнкуловаУчителите са "изключително уязвима професионална група. Специфика в работата с една целева група, каквато са учениците, която от своя страна има своите специфични характеристики – бурно физическо развитие, хормонални проблеми, малък житейски опит… също така има високи очаквания и изисквания не само от страна на родителите, но и на обществото…", отбелязва проф. Янкулова.

Проявите на професионално прегаряне са на емоционално, интелектуално, поведенческо и физическо равнище. Един от признаците на състоянието е "дехуманизация" – гняв, негативно отношение към хората, за които се грижиш, в случая – учениците. Дали обаче някои прояви на агресивно поведение от страна на отделни учители, които стават публично достояние, могат да се обяснят с ефекта на професионалното прегаряне.

"За да кажем подобно нещо категорично, в психологията прилагаме различни научни методи, с помощта на които можем да правим и скрининг, и прецизна психодиагностика. Благодарение на това ние можем да проучим по-добре причините за поведенческите прояви на съответния учител и оттам вече да се набележат конкретни мерки, с помощта на които да му се помогне. А така да говорим общо – някой е гневен, чувства се емоционално изтощен, той професионално прегаря и видиш ли това е причината за затруднената му комуникация и работа с учениците и да се извиняваме с проявите на този феномен – нали, звучи добре, но все пак това трябва да бъде и доказано с помощта на научни методи и работа на терен, с конкретни факти."

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Снимка – rhetoric.bg и архив


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Георги Лазаров

Училище за родители

Много често на възрастните хора убягват елементарни практики и доказани профилактични мерки, които гарантират безпроблемното израстване в детска и юношеска възраст. Естествено, медицинската наука, практика и превантивните ѝ възможности нарастват постоянно, не можем да проследим всичко, но ние, като родители, трябва да питаме и да се информираме, за..

публикувано на 20.06.24 в 09:31

Езикът и азбуката – инструменти в историята ни

Повод за този разговор е предстоящият международен форум за кирилицата и българския език, който посреща уважавани учени от страната и чужбина. Говорим с част от неговите участници и организатори за ролята на кирилицата през вековете в националното ни строителство, оглеждаме развитието на езика в неговата обединителна обществена значимост...

публикувано на 19.06.24 в 17:51

Курбан байрамът – Празникът на жертвоприношението

"Единство в многообразието" – това мото през 2000 година издигна обединена Европа. На фона на всичко случващо се по света и у нас, когато като че ли разделението и противопоставянето между хората взимат връх, важно е отново да заговорим за това, което ни обединява и ни прави едно – за взаимното уважение и зачитане, за толерантността. За това единство..

публикувано на 18.06.24 в 10:36
Българският манастир „Свети Георги Зограф“

Александър Шахов: На Атон срещнах монаси от Конго и Кения

Света гора! На малката площ на автономната монашеска република поклонниците могат да се помолят в 20 православни манастира. Заедно с тях има 12 скита и над 600 килии. Общото население на Атон е близо 1500 души. Правилата за посещение не са сложни, но няма да бъдете допуснати ако сте от женски пол или не сте получили виза. В случай, че изпуснете..

публикувано на 18.06.24 в 08:05

Пътеводител на доброто за по-ефективни социални услуги

На територията на Разград се проведе първият по рода си фестивал "Пътеводител на доброто". Той събра представители на десетки неправителствени организации от цялата страна, които презентираха различни социални услуги, с цел обмяна на добри практики и модели за по-голяма ефективност в социалната работа. Услугите бяха разпределени в четири..

публикувано на 17.06.24 в 15:45