Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържества във Велико Търново по случай битката при Клокотница

| обновено на 22.03.24 в 10:48
Снимка: veliko-tarnovo.bg

Празникът във Велико Търново, свързан с победата на цар Иван Асен II над епископския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница, е особено важен за града и неговите жители. В ефира на "Нашият ден" доц. Светла Атанасова, главен уредник в Регионалния исторически музей "Велико Търново", сподели някои интересни детайли за този ден.

Празникът се провежда на 9 март, стар стил.  През 1230 г. Иван Асен II постига велика победа във важната битка. Това събитие е свързано и с Деня на Свети 40 мъченици, които често са споменавани във връзка с празника.

Църквата в квартал "Асенов" е именувана "Свети 40 мъченици" по заповед на самия владетел. Тук е издълбан и надпис, който разказва за тази важна победа за българския народ.

През 1879 г. се провежда учредителното народно събрание в града, което означава ново начало за празника. Процесията, в която участва руският комисар княз Дондуков-Корсаков, депутати, военни и представители на чуждестранните сили, има особено тържествено участие. Тази година става официален празник на Търново и на Търновския гарнизон.

През 1924 г. кметът Димитър Минчев обявява празника за официален и нарежда за него да се честват дефилета и процесии с участието на ученици и ученически оркестри. Тази традиция е запазена и в последващите години.

През 1930 г. се отбелязват 700 години от освещаването на църквата "Св. Четиридесет мъченици" и от паметната битка при Клокотница. Този юбилей предизвиква особено вълнение и тържественост в града.

През 1934 г. жителите изпращат петиция до кмета Васил Давидов, предлагайки празникът да бъде обявен и за празник на българския дух, като връзката между Търново и славната история на българите се подчертава.

През 40-те години на ХХ век към официалните части на празника се добавя и весела атмосфера. Започват да се провеждат търговски щандове и кръшни хора в църквата, което допълнително обогатява настроението на този специален ден.

Оттогава и до днес празникът е важно събитие в града, организират се различни турове и мероприятия, които предизвикват интерес сред гражданите. Тази дълга история на празника отразява важността му за българската история и култура.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителният архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24