Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиополет над щъркелово гнездо

На 23 март и 24 март Програма "Христо Ботев" ще бъде на живо в Трявна

Снимка: Пламен Ковачев

Програма "Христо Ботев" посреща пролетта в Трявна. На 23 март и 24 март 2024 г. ще бъде реализиран своеобразен "радиополет над щъркелово гнездо". На живо ще бъдат излъчени шест предавания от града на най-старата възрожденска иконописна школа, занаятите, дърворезбата и смаобитната архитектура. Какво се крие зад "Радиополет над щъркелово гнездо" в "Нашият ден" разказва Наталия Маева, завеждащ редакция "Новини, образование, култура".

Маева с вълнение споделя за инициатива, с която Програма "Христо Ботев" ще отбележи началото на пролетта. Акцент в следващите два дни ще бъде Трявна – хората, даренията, традициите, които поддържат и развиват града. В събота предаванията, които могат да бъдат слушани на живо, са "За здравето", "Семейно радио", "Антон Митов представя" и дебютното предаване "Домът на музите". 

В "Семейно радио" ще гостува кметът на град Трявна заедно със своята съпруга, съобщава Маева. По виртуален начин слушателите ще се разхождят из забележителностите на града, ще се запознаят със Славейковите празници и с традиционната кухня на града. В предаването "Антон Митов представя" хумористът Веско Зидаров ще говори за книгата си "Тревненските зевзеци". Маева събужда любопитсвото на слушателите и към пилотното издание на предаването "Домът на музите", в което ще се говори за младите таланти от НГПИ "Тревненска школа". Гост ще бъде Бисера Йосифова, изпълнителен директор на Националния дарителски фонд "13 века България". 

Праволсавна неделя или първата неделя от Великия пост ще започне с предаването "Благовестие", съобщава Наталия Маева. В предаването "Гласът на времето" слушателите ще научат повече за колекцията, дарена от Димитър и Никола Казакови на музея в Трявна.

"Радиополет над щъркелово гнездо" е дълго искано от екипа на Програма "Христо Ботев" желание, споделя завеждащият редакция "Новини, образование, култура". Има и много други красиви градове, но Трявна е специално място – средище на българската култура, а щъркеловото гнездо в града е символ на пролетния дух. 

Слушайте Програма "Христо Ботев" в следващите два дни!

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15