Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудомировите празници в Казанлък започват

Снимка: Kazanlak.com

"Най-празният ден от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж." – Чудомир

Днес се навършват 133 години от рождението на Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир. Роден в село Турия, област Стара Загора, Димитър завършва Държавното художествено училище в София, а след това специализира в Париж. Творческия си път Чудомир започва като карикатурист, а наследството, което оставя след себе си, е обичано и ценено до ден-днешен.

Започват Чудомировите празници в град Казанлък, посветени на живота и творчеството на хумориста. Те ще продължат с богата програма до Деня на хумора и шегата – 1 април. Директорът на литературно-художествения музей "Чудомир" Добрина Матова разказва в "Нашият ден" за предстоящите събития – едно от тях е връчването на литературната награда "Чудомир".

Жителите и гостите на Казанлък ще могат да се насладят на цели 29 събития в рамките на 8-те празнични дни. По думите на Матова програмата е разнообразна, направена с много любов с общите усилия на Музея и Община Казанлък.

"Чудомир става все по-модерен и по-игран", заявява организаторът и изрежда спектаклите по текстове на хумориста, които ще бъдат част от театралната програма на празника – "Министрите идат" на Драматичен театър "Невена Коканова" в Ямбол, "Провинциални истории", моноспектакълът на Мариус Куркински "Нашенец", "Провинциалисти" на Самодеен театър "Пейо Яворов" в град Сандански и постановката "За чудо и мир" на театър при НБУ. Изброените спектакли, заедно с други постановки, ще се борят за наградата "Комедиен хит на сезона".

Матова съобщава, че предстоят и изкушаващи литературни представяния на заглавията "Светулки зад решетките" (Мира Добрева), "Когато големите станат малки" (Алберт Бенбасат), "Несвършващо време" (Петър Стоянович) и книгата на Георги Тошев, посветена на Татяна Лолова, заедно с филма "Последният спектакъл". Младият автор Боян Боев също ще представи своето нашумяло творчество.

Класически концерти, включващи творби на Брамс и Шуман в изпълнение на световно изявени музиканти, са още един акцент в програмата, споделя Матова.  

Изложбата "Нашенци" ще представи творбите, подбрани от Чудомир за неговата последна изложба. По повод 130-годишнината от рождението на Мара Чорбаджийска е организирана изложба, проследяваща нейния творчески път. Проф. Марин Добрев ще изнесе публична лекция за живота и творчеството на съпругата на Чудомир.

Най-важното събитие в днешната програма е връчването на наградата "Чудомир" за къс хумористичен разказ. Това е най-старият литературен конкурс у нас, който се провежда вече за 55-и път. Матова съобщава и името на новия лауреат – Калин Василев.

"Една лъжа може да обиколи света, докато истината си връзва обувките" – Чудомир 

"Да пазим паметта на нашите творци, историята, защото народ, който няма история, няма и бъдеще", призовава Добрина Матова и кани слушателите да станат част от Чудомировите празници в Казанлък. 

Повече по те,мата чуйте в звуковия файл:
По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00