Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виле Вало от HIM с концерт в София

Снимка: Joy Station

Любов и смърт. Това са двете основни състояния и емоционално наситени увлечения, които вълнуват Виле Вало – магнетичният фронтмен на финландската поп готик група ХИМ (H.I.M.). Самият той предпочита термина love metal – "смесица между нещо тежко и нещо мелодично", като "Интумд" среща Ани Ленъкс" или "Менъуор" свирят "Гарбидж". Стилът лав метъл неизбежно доведе до обвинения, че ХИМ правят музика за малки момиченца.

Негово Адско Величество – както се превежда абревиатурата на ХИМ – Хис Инфърнъл Маджести, вече е в историята. Виле Хермани Вало гордо крачи солово под две букви Ве Ве – и издаде, според очакваното, интригуващ индивидуален албум, наречен "Neon Noir". Според кредитите – композиран, продуциран, записан и представен еднолично от своя създател, който пристига с новата си банда за среща с българките фенове в столичния клуб Joy Station на 6 април, подкрепен от енигматичното лондонско дуо "Зетра". Дискът дебютира под № 1 във финландската класация за албуми и в Топ 5 в чарта на Германия. За някого, който е започнал кариерата си в семейния сексшоп в Хелзинки – какъвто е случаят с Виле, издигането е направо забележително. Надарен по рождение с привлекателна външност (което все пак помага), той е набеден от медиите за секс символ. Не са малко тези, които сравняват сценичното му поведение с това на Джим Морисън или намират връзка с Дейвид Боуи от периода "Зиги Стардъст". Е, може би малко преувеличено, но пък достатъчно насочващо. Той обожава филмите на Дейвид Линч. 

Имах професионалния късмет да обменя десетина-петнайсет изречения с тази безкрайно любопитна персона непосредствено преди първия и последен концерт на ХИМ на родна земя в афиша на фестивала "Арена Музика" през 2002 година. Както вече казах, темите за любовта и смъртта неизменно присъстват във всичките му текстове. Близо е до идеята за вампирите, нали? Бабата на Виле му е разказвала вместо приказки за лека нощ родословното дърво на рода Вало, чиито корени водели до... граф Дракула. Само че Виле е пристрастен не към кръвта, а към друга червена течност – виното. Добра е за гласа, признава той. Пък и е много секси. Но най-важната роля в "Neon Noir" не се пада на неговия неоспорим чар. И не е точно ХИМ на солов глас. Неговото ниво не е нито в дебелите сенки, нито в брилянтните висини, а по-скоро някъде към Средногорието (в смисъл – по средата). И звукът не е абсолютно същият, но малко повече пипнат и натопен в електрониката. Разбира се, не може да се мине без сантиментални, почти клиширани, но все пак страхотни лирики, много и разнообразни мелодии – доста ценно качество, и неповторимия глас на Виле Вало. Вече без някои забежки към Ник Кейв, а със щипка нещо като скандинавски блус.

Парчетата са колкото мрачни, толкова и красиви, изсвирени в онзи същия "дарк-лав метъл" стил. Но не за пищящи тийнейджърки, а за хора, преминали от горе до долу и обратно по цялата скала на любовта. Най-важното й проявление – тя да е споделена, предстои групово в събота вечер. Химерично. Готик. Гот-ино.   

Чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Чикаго

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Втория международен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ. Трупата бе удостоена с първа награда във втора възрастова група, в раздел "драматичен спектакъл" за постановката "Изгубената честна дума"  от Иглика Пеева с режисьор проф. д-р Александър Илиев.   Първа..

публикувано на 30.04.24 в 18:00
Анастасия Събева и Емил Янев

Кратък етюд за пиано и театър

В епизод 540 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливата млада театрална режисьорка Анастасия Събева. Театърът навлиза в живота на Анастасия с известно закъснение. В ранните си години тя е запленена от пианото и планира музикална кариера. Но театралната академия и менторът проф. Здравко Митков обръщат посоката съдбовно към актьорското..

публикувано на 30.04.24 в 16:30

"Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите" в галерия "Васка Емануилова"

B галерия "Васка Емануилова" днес (30 април) се открива изложбата: "Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите", съобщават организаторите.  Изложбата включва 22 произведения на български художници от фондовете на Софийска градска художествена галерия, сред които Анета Дръгушану, Боряна Росса и Олег Мавроматти, Васка Емануилова, Мариела Гемишева, Севда..

публикувано на 30.04.24 в 16:06

Осветено наследство – за възприятието на светлина и пространство

Проектът Heritage Illuminate съчетава традиционни техники на сграфито със съвременната 3D мапинг технология. Творбите на именитите художници Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов оживяват в дигитален формат в София, Пловдив и Велико Търново. Първата инсталация бе представена на 26 април пред входа на Театър "199" в София. Видеопроекция..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София отбелязва 100 години от създаването си. Директорът на гимназията инж. Цветанка Апостолова отбеляза, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма "Еразъм", а в момента се работи с партньори от чужбина по нов – за реставрация на стари фотографии и книги...

публикувано на 30.04.24 в 11:10