Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Чутуркова: Живот между вдъхновението и вярата

Десислава Чутуркова
Снимка: Личен профил

Талант със силен творчески дух и професионалист, търсещ вдъхновението и динамиката в живота – това е Десислава Чутуркова, гост в предаването "Нашият ден". Актриса, режисьор, преподавател в НАТФИЗ – тя трудно се ограничава в една житейска роля и е превърнала изкуството в централно събитие на своето съществуане. 

Чутуркова споделя, че творческите идеи я вдъхновяват по различен начин – понякога сама иска да изиграе някоя роля, понякога чувства порив да я режисира, а понякога водещ е визуалният аспект. Окриляващо ѝ въздейства общуването със студентите и тяхното развитие през четирите години обучение в Академията. В работата си като преподавател Чутуркова споделя, че държи на персоналния подход, на уважението към всяка личност и индивидуалност, на радостта от творческия процес и смелостта.

"Непрестанно човек трябва да се учи. За мен, бидейки преподавател, е много важно да се поставям в позицията на начинаещ в някаква сфера. В момента това го практикувам с пеене. От репетиция, в която съм преподавател, отивам в репетиция, където съм студент. Добър начин за смирение", казва Чутуркова, която вярва, че човек се извисява само тогава, когато е здраво стъпил на земята.

Вярата заема централно място в живота на Чутуркова. Тя е убедена, че непрестанно трябва да се търси общуването с Бог особено днес, когато светът осъзнава, че живее с генерално сбъркани принципи, страстите бушуват и войната отново излиза на преден план. Именно вярата е централен образ във филмите, които Чутуркова прави. "Изкуството има силата да предаде послания, без това да е дидактично, буквално и ударно. Косвен начин – чрез метафори и символика – да стигнеш до сърцето на зрителя", казва тя.

Актрисата кани слушателите на представлението "Краят на градината", което ще се играе на 17 април от 19:30 ч. в Сити Марк Арт Център. Това е авторски спектакъл по Чехов, в който присъстват оригинални пластични елементи, разказва Чутуркова. А на 5 април в Нов Театър НДК от 19:30 ч. може да бъде гледана съвременната българска комедия "Жена ти се сгоди".

Повече за ежедневието, изпълнено с вдъхновение и вяра, и за различните роли в живота на Десислава Чутуркова – чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25