Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопанският факултет на СУ – първият международно акредитиран бизнес факултет в България

Снимка: Стопански факултет

Какъв е начинът за създаване на интерес към иновационните дейности и предприемаческото мислене и поведение сред студентите в сътрудничество с бизнеса? Какъв е опитът на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски"? Гост в "Нашият ден" е доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет – първият международно акредитиран бизнес факултет в България с акредитация от AMBA и член на Global Business School Network.

По думите на доц. Георгиев това е една от първите стъпки в процеса на интернационализация на Стопанския факултет. Целта е развитие на регионалния обхват и глобалните партньорства на университета. Всички партньорства, които факултетът осъществява и към които се стреми, отварят нови възможности пред студентите да създадат международна мрежа от контакти по време на менторски програми, състезания и обмени. Деканът на Стопанския факултет акцентира върху това, че тези партньорства не са самоцелни. Чрез тях се осъществяват научни изследвания в рамките на европейски проекти или бизнес проекти.

Доц. Георгиев изразява гордост от това, че факултетът е развил изключително силно така наречените "екзекютив трейнингс", подпомагащи професионалното и личностното развитие на завършили студенти, работещи в сектора. Кариерен център към факултета, от своя страна, има за цел да насочва студентите към по-интересни и перспективни съвременни професии. Центърът си сътрудничи едновременно с професионални гимназии и с бизнеса, за да създаде един по-широк спектър от възможности и ориентация още от ученическа възраст.

Доцентът споделя повече и за основаното преди 20 години Сдружение на възпитаниците на Стопанския факултет – FEBA Alumni Сlub. Клубът е интегрална част от общността, заявява деканът и споделя и за голямото дарение от 1 млн. лв., получено от бивш възпитаник на Стопанския факултет. Парите са предназначени за студентски стипендии в следващите 10 години.

Факултетът предлага чуждоезични магистърски програми, които дават на всеки, завършил степента Master of business administration. В тези програми могат да кандидатстват само студенти, които знаят английски език и поне пет години са изучавали бакалавърска специалност в областта, казва гостът. Той споделя за бъдещите амбиции на Стопанския факултет да разшири своите глобални партньорства и да заеме ключова позиция на икономическата и образователна карта на света. Така студентите биха имали още повече възможности за обмен и участие в международни инициативи.

Доц. Георгиев обръща внимание, че този процес е стартиран още през 90-те години, оглавен от проф. Георги Чобанов. Тогава Стопанският факултет започва да си сътрудничи с университети във Франция, Германия, САЩ и създава изцяло нова учебна програма. И до днес във факултета се преподава на четири езика – български, немски, френски и английски. В някои магистърски и бакалавърски програми студентите могат да получат двойна диплома, която много лесно бива призната в чужбина. За съжаление чуждестранното образование трудно се приравнява към българското и са необходими законодателни промени в областта, по думите на госта. 

Във всички програми хора директно от бизнеса изнасят лекции, заявява деканът на Стопанския факултет, според когото това е добра тенденция за завръщане на практиците към преподавателската дейност и академичната общност. По този начин изследователският, научен подход бива допълнен с практически, актуални познания и умения.

Доц. Георгиев съобщава за новостите в областта на технологичния трансфер, които Стопанският факултет въвежда: "В Софийския университет има Институт по право, икономика и интелектуална собственост, който се превърна в централно звено за осъществяване на по-добра реализация на интелектуалната собственост и технологичния трансфер към бизнеса. Този институт беше създаден по инициатива на Юридическия факултет и Стопанския факултет. Той е интегриран в редица от дейностите, които осъществяваме. Една от тези дейности е магистърската програма на английски език "Интелектуална собственост и технологичен трансфер"Програмата си сътрудничи с Европейското патентно ведомство, със Службата за интелектуална собственост на ЕС, както и с Американското патентно ведомство, казва доц. Георгиев, който смята, че Европа трябва да навакса изоставането по отношение на иновациите, патентите и технологичния трансфер.

Още една добра новина е, че трима български студенти магистри ще се включат в лятна школа към в Централата на Европейската инвестиционна банка в Люксембург. Деканът съобщава, че конкурсът е обявен на сайта на факултета.

Сред дългосрочните цели на Стопанския факултет доц. Георгиев откроява академичното предприемачество, свързано с партньорство между икономическите специалности и природните факултети на университета. Това е пътят, по който можем да станем по-силни – съчетание между природни науки, приложни специалности, бизнес – заявява гостът.

Още за международните партньорства и широкия спектър от дейности на Стопанския факултет в Софийския университет – чуйте в звуковия файл: 

Емилиян Андреев е второкурсник в специалност "Счетоводство, финанси, дигитални приложения" на английски език. Той, заедно с двама свои състуденти, е отличен с Европейска купа за етика на партньорско състезание под егидата на Европейската инвестиционна банка. Състезанието е било за решаване на казуси, свързани с бизнеса. Солидната подготовка, функционалната грамотност и умението за времеви мениджмънт са били ключови за победата – повече чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сезон 2024 – под въпрос заради липса на кадри. Какво пречи да се внесе работна сила?

Липсата на кадри се превръща в още по-голям проблем на българската икономика по време на началото на новия туристически сезон. Законодателните промени се очертават като нещо неизбежно, за да се улесни вносът на работна сила от трети страни. Това подчертава Елена Възлева, директор на "Трудова заетост" към Обединени бизнес клубове  в рубриката..

публикувано на 02.05.24 в 11:20

Каква е философията на футболния фен?

Каква е философията на футболния фен – емоциите ли са най-важното, за да бъдеш истински фен, или връзката с един отбор е нещо повече? Разговаряме с двама души, които истински съпреживяват победите и загубите на любимите си отбори – Емилия Николова , маркетинг специалист, и Христо Раянов , журналист. Николова се превръща във фен на "Арсенал"..

публикувано на 02.05.24 в 10:33
Проф. Донка Байкова

Храносмилателната система е много важна при заетия човек в трудоспособна възраст

По повод Световния ден за безопасност и работа, отбелязан миналата седмица (28 април), в "Нашият ден" проф. Донка Байкова споделя своите съвети за хранене в забързаното работно ежедневие. Климатичните промени тази година са акцент в обществения разговор за трудовата безопасност. В тази връзка проф. Байкова казва: "През последните години има..

публикувано на 01.05.24 в 13:45
Ангел Иванов

Ангел Иванов: Саможертва е да преодолеем желанието да ни е комфортно, леко и приятно

В седмицата на Христовите страдания в "Нашият ден" писателят и журналист Ангел Иванов разсъждава за саможертвеното поведение на човека .  Иванов вярва, че любовта и доброто са иманентни качества на човека , вменени от божествения първообраз. Чрез тяхната проява е възможно душата да достигне своята крайна дестинация, която всъщност е едно..

публикувано на 01.05.24 в 12:17

Безопасността при работа е и лична отговорност

На 28 април беше отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа, посветен на значимостта на създаването на безопасна и здравословна работна среда за всички. В тазгодишната светлина фокусът е върху въздействието на изменението на климата върху безопасността и здравето при работа (БЗР). Защо работим, или работата като житейски и..

обновено на 01.05.24 в 12:03