Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът в детелината на хаоса

Иван Теофилов представя "Антология на българския символизъм", ново издание, и поетическия сборник "Детелина на хаоса"

Иван Теофилов

В СГХГ бяха представени новите книги на поета Иван Теофилов – сборника с избрана поезия "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм", ново издание.

Иван Теофилов е роден в Пловдив, учил е във ВИТИЗ и е работил като драматург и режисьор в големи театри из страната. Бил е редактор на библиотека "Поетичен глобус" в изд. "Народна култура" и на отдел "Поезия" в списание "Пламък". Първата му стихосбирка – "Небето и всички звезди" – излиза през 1963 година.

С поезията си Теофилов е пример за много от по-младите български поети. Носител е на националните литературни награди "Пейо Яворов", "Иван Николов", "Христо Г. Данов", "Орфеев венец" и редица други отличия. Ако някой може да каже нещо за хода на времето, това е Иван Теофилов, който е живял в три Българии. Днес му отдаваме дължимата почит.

На какво се дължи култът към поезията на Теофилов, разкрива репортажът на Дарина Маринова от творческата среща  и представянето на "Антология на българския символизъм", ново издание, и поетическия сборник "Детелина на хаоса" в СГХГ. 

Документални фрагменти от вечерта, авторско изпълнение на Иван Теофилов и думите на Георги Господинов и Иван Ланджев – чуйте в звуковия файл

Снимки – личен архив и изд. Рива
По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на дипломанти на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа"

Представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" показва избрани творби от пълния цикъл на специализирано художествено образование на учениците от 8 до 12 клас в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.  Представени са трите специалности – "Художествена дърворезба", "Интериорен дизайн" и..

публикувано на 02.05.24 в 15:00

Венеция – свободен център на световната култура

Преди броени дни Венеция се превърна в първия град, който наложи туристическа такса за посетителите, които не идват, за да нощуват там.  Художникът Стефан Попдимитров , който редакторът на "Нашият ден" Василена Мирчева  срещна по време на Венецианското биенале, споделя своето усещане за Венеция като център на световната култура ...

публикувано на 02.05.24 в 11:32
Гери Турийска

"Пощенска кутия за приказки" – какво предстои?

Литературният проект "Пощенска кутия за приказки" вече над десет години скъсява дистанцията между текст и публика в сферата на ситуационната литература – където през хумора авторите и читателите се свързват със сегашния момент и настоящата реалност. Гост в "Нашият ден" е Гергана Турийска – поетеса, текстописец, създателка на "Пощенска..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53