Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Раджа Чангез Султан

"Идеи, които обединяват един фрагментиран свят" (Universals That Unify a Fragmented World) е изложба на утвърдения пакистански художник Раджа Чангез Султан. Куратор е Бина Султан, галерист и известен пакистански моден дизайнер. Идеята е да се насърчи културния обмен и обогатяване на Пакистан и България, Южна Азия и Източна Европа.


Изложбата представя свят на интроспекция и емоционален резонанс, необикновено визуално и литературно пътешествие през Хималаите с "Хималайската одисея" – спираща дъха поредица от картини на талантливия художник, придружена от неговата емоционална поема. Творбите разкриват пътешествия на открития и просветление, докато навлизаме в универсалния език на изкуството, който надхвърля границите и насърчава хармонията в един взаимосвързан свят.

Експозицията ще бъде между 10 и 13 април в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 със свободен вход.

Разговорът с артистичния директор на галерията Деница Гергова в чуйте в звуковия файл.

Снимки: Vivacom Art Hall Оборище 5
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Чикаго

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Втория международен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ. Трупата бе удостоена с първа награда във втора възрастова група, в раздел "драматичен спектакъл" за постановката "Изгубената честна дума"  от Иглика Пеева с режисьор проф. д-р Александър Илиев.   Първа..

публикувано на 30.04.24 в 18:00
Анастасия Събева и Емил Янев

Кратък етюд за пиано и театър

В епизод 540 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливата млада театрална режисьорка Анастасия Събева. Театърът навлиза в живота на Анастасия с известно закъснение. В ранните си години тя е запленена от пианото и планира музикална кариера. Но театралната академия и менторът проф. Здравко Митков обръщат посоката съдбовно към актьорското..

публикувано на 30.04.24 в 16:30

"Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите" в галерия "Васка Емануилова"

B галерия "Васка Емануилова" днес (30 април) се открива изложбата: "Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите", съобщават организаторите.  Изложбата включва 22 произведения на български художници от фондовете на Софийска градска художествена галерия, сред които Анета Дръгушану, Боряна Росса и Олег Мавроматти, Васка Емануилова, Мариела Гемишева, Севда..

публикувано на 30.04.24 в 16:06

Осветено наследство – за възприятието на светлина и пространство

Проектът Heritage Illuminate съчетава традиционни техники на сграфито със съвременната 3D мапинг технология. Творбите на именитите художници Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов оживяват в дигитален формат в София, Пловдив и Велико Търново. Първата инсталация бе представена на 26 април пред входа на Театър "199" в София. Видеопроекция..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София отбелязва 100 години от създаването си. Директорът на гимназията инж. Цветанка Апостолова отбеляза, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма "Еразъм", а в момента се работи с партньори от чужбина по нов – за реставрация на стари фотографии и книги...

публикувано на 30.04.24 в 11:10