Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Валоскова, или изкуството да ръководиш цирк?

8
Снимка: Личен архив

Семейното предприятие Цирк "Феникс" от село Храбърско, София, впечатлява със своята изключителна динамика и многообразие. Заинтригуващата комбинация от мултифункционалност и изящество в изпълнението на цирковите номера прави цирка наистина уникален. В интервю за нашето издание Даниела Валоскова, собственичка на цирка, споделя впечатления и предизвикателства от живота зад кулисите на този фееричен свят.

"Да бъдеш директор на цирк е доста трудно", започва Валоскова. "Цялото време си ангажиран, а ние не сме и само директори, ние сме и артисти, което доста трудно се съчетава едното с другото." Тя разкрива сложността на ръководенето на цирка, като многолика дейност, която изисква не само организация, но и изява в изкуството.

"Когато бяхме само артисти, без да имаме собствен цирк, нещата стояха по друг начин", споделя собственичката. "Имаш да репетираш, твоята единствена и основна цел е да изглеждаш добре, костюмите ти да са винаги в приличен вид и номерът ти да е на достатъчно добро ниво." Това показва, че зад сцената на цирка има не само магия, но и усилия за поддържане на високо ниво на изпълнение.


Освен това Валоскова споделя и за разнообразието от животни в трупата. "Имаме камила, имаме много красив кон, имаме три понита, пет козички, пет минипрасенца, гълъби, папагал, носато мече, кучета, котки." Тя разкрива история за изчезването на една от козите миналата година в Асеновград, което представлява предизвикателство за цирка.

Но въпреки всички трудности Валоскова споделя, че тръпката от изпълнението и реакциите на публиката са най-вълнуващите моменти. "На първо място е публиката, усещането, което получаваш от аплодисментите, вълнението, притеснението, чувството е неописуемо", обяснява тя. "Това те кара постоянно да го искаш, да се изявяваш и да бъдеш оценен."

Също така пътуването и срещите с различни култури и хора добавят на цирковия живот неговата непредсказуемост и вълнение. "Винаги е много вълнуващо да се срещаш с различни хора, различни места да виждаш различни забележителности, нови култури", казва Валоскова. "От друга страна, самият стрес, ние сме постоянно под стрес." Това разкрива дуалността на живота на цирковите артисти, изпълнен с радост и вълнение, но също така и със своите предизвикателства.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки – Цирк "Феникс"
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Професия устен преводач: поглед отвъд думите

Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек трябва да загърби егото си, за да осъществи истински контакт. Така е и в превода. Едва когато проявиш готовност да не гледаш с лице към собственото си его, би могъл да вникнеш в нечий чужд свят и да го..

публикувано на 30.04.24 в 13:10

Предстои 11-a Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16
Антония и Стефан с водещата Мария Мира в студиото на

Игри в Замъка

Антония Дончева и Стефан Караманов печелят вниманието на публиката, независимо от сцената, мястото или обкръжението. Двамата са с поне ход напред, с уважение и точна преценка за противника в играта. Като двойка в живота, бизнеса и творчеството – Антония и Стефан създават своя Замък за настолни игри и привличат отбрана публика. Последната познава..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00