Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Леседра" отбелязва своята 33-годишнина

Изложбата представя произведения, създадени преди 25 години от едни от най-знаковите български художници

Снимка: Галерия Леседра

Днес (22 април) галерия "Леседра" открива изложба по повод своята 33-та годишнина. Изложбата представя произведения, създадени преди 25 години от едни от най-знаковите български художници – Петър Дочев, Христо Стефанов, Ганчо Карабаджиев, Димитър Лалев, Любен Зидаров, Ангел Василев, Тома Трифоновски, Димитър Угринов, Генчо Денчев, Васил Карадимов.  

Галеристът Георги Колев разказва в "Нашият ден", че през годините галерия "Леседра" е утвърдила сериозни взаимоотношения с много художници. Преди 25 години, по повод 7-годишнината на галерията, Колев организира пленер, в който вземат участие много от имената в настоящата експозиция. Една 33-годишна галерия си има своята история, затова в изложбата е включен и архивен снимков материал. По думите на Колев, когато едно произведение има своята история, то придобива друга стойност.

Важна част от работата на Колев, като галерист и теоретик, е представянето на българската графика и проследяването на нейното развитие през годините. Колев разказва, че в разговори с художниците Михаил Петков и Румен Скорчев става ясно как западното влияние успява да се прокрадне като измерение в творчество на българските художници по време на социализма. Това е възможно благодарение на участието на наши артисти в международни биеналета и триеналета, където те имат пряк досег до работата на свои колеги от целия свят. 

В изложбата са включени и произведения на редица български графици, участвали в международни проекти на "Леседра". 

Колев си припомня и първите години на галерия "Леседра", когато тя е предпочитано пространство от така наречения "ъндърграунд". Своите артистични експерименти там правят артисти като Албена Михайлова, Недко Солаков и Лъчезар Бояджиев.

Изложбата може да бъде видяна до 23 май.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" за четвърти път на площад "Славейков"

Ежегодната инициатива "Да поЧетем" преобразява емблематичния площад "Славейков" в нестандартна културна сцена в чест на 24 май за четвърти път. Богатата програма от литературни, образователни и културни събития очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се радват на българската писменост и творчество...

публикувано на 23.05.24 в 16:48

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17