Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

Премиера на книгата "Несвършващо време" – днес от 18:00 ч. в Националната библиотека

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния философ в един просто-сложен свят. Авторът разказва, че в новата си книга стъпва на задочния спомен за времето преди да се роди. По думите на Стоянович човек няма заслуга нито за това, че се е появил на този свят, нито за гените и възпитанието, които носи. Писателят е категоричен, че не би се върнал обратно в детските години – защото би било глуповато и нечестно. "Като историк, би трябвало много добре да знам, че една личност, една епоха трябва да бъдат съдени единствено и само по контекста на своето време", заявява гостът. Според Стоянович в обществото битува нездрава носталгия – в политически, и в личен план.

Историкът казва: "Политиката и историята трябва да вървят ръка за ръка. Знанията за миналото в голяма степен помагат на онези, които биха искали да се поучат. Помагат им да стъпят в следващото ниво на развитие на света и да не повтарят непрестанно откриването на топлата вода."

Стоянович споделя мнението, че все по-случайни, неподготвени, "еднооки" хора властват и определят бъдещето. "Цялата борба, която те водят, ни докарва до вътрешна изолация", заявява гостът и допълва, че това довежда отделния човек до състояние на изолация и "дребен, феодален комунизъм".

Писателят смята, че животът е изграден от множество компромиси, но те не бива да надхвърлят границите на допустимото.

В края на разговора Петър Стоянович отправя покана към слушателите за предстоящата премиера на "Несвършващо време" – тази вечер от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" за четвърти път на площад "Славейков"

Ежегодната инициатива "Да поЧетем" преобразява емблематичния площад "Славейков" в нестандартна културна сцена в чест на 24 май за четвърти път. Богатата програма от литературни, образователни и културни събития очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се радват на българската писменост и творчество...

публикувано на 23.05.24 в 16:48

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17