Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личността на актьора

"Актьорската професия със сигурност е много интересна от психологическа гледна точка – казва Деница Каприева, психолог и доктор по културна и диференциална психология. – Изследванията за нея обаче са малко, имайки предвид, че това е професия, която много борави с психичното, с душевния материал и емоциите. Интересно е да се провери какви са хората, които я избират."

Деница Каприева е автор на изследването "Актьорите. Личностни характеристики и нагласи към професията", което прави сравнение между хората, практикуващи актьорската професия и тези, избрали друга сфера на реализация. Друга линия в него е какво между двете групи влияе на удовлетвореността от живота, поемането на рискови поведения, разбирането за успех.

"Печеленото на пари е доста надолу в класацията за намиране на смисъл в тази професия – казва Деница Каприева – определено на челни позиции са участието в смислени и качествени проекти и възможността да се развиваш."

Според изследване нарцисизмът като личностна черта е завишен сред актьорите, но разбира се, зависи и с какви професии ги сравняваме. "Професията предразполага търсенето на такива хора, за да удовлетворява техните потребности. – казва Деница Каприева. – Този нарцисизъм обаче трябва да бъде преработен, за да не навреди на успеха."

Чуйте още от разговора с Деница Каприева в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25
Фрагмент от корицата на книгата

Кръвта, греховете и величието на Борджиите

Романът за Лукреция и Чезаре Борджия "В кръвта ми е" от Франческа Петрицо, ще представи днес преводачът Ваньо Попов в 18 ч. на Пролетния панаир на книгата пред НДК. Черната легенда за Лукреция и Чезаре Борджия, белязана от кръв, отрова, предателство и власт, разказва тосканската писателка и изследовател на епохата – Франческа Петрицио...

публикувано на 31.05.24 в 15:30
Амос Оз

За Амос Оз, за идеализма и фанатизма говори съпругата му

В контекста на антиизраелските протести в университетите на САЩ и в Европа Искра Декало разговаря в Израел с Нили Цукерман-Оз, съпруга на най-известния израелски автор, номиниран за Нобелова награда Амос Оз. Роденият през 1939 г. в Йерусалим писател, есеист и професор по литература е автор на около четиридесет книги, преведени на различни..

публикувано на 31.05.24 в 15:14