Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината, която впоследствие му оставя.

Важна роля в неговата история играят Калин Терзийски, Тома Марков, Деян Енев, Петър Пешев и Пламен Тушков.

Авторът споделя своя опит в стремежа си към литературно признание. Дошъл от Казанлък в София, той преследва мечтата си да се реализира като успешен писател в епицентъра на конкурентната среда.

Подробности от разговора на Велин Манов в "Артефир" със Светлозар Стоянов в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Златимир Коларов

Проф. Златимир Коларов празнува 70 години с благотворителна кампания

Проф. Златимир Коларов, който е председател на Съюза на писателите-лекари "Димитър Димов" в България има богата биография на уважаван лекар ревматолог. Автор е на 35 книги - 23 художествени, 4 драматургични, 2 публицистични, един сборник с литературна критика и с предговори на книги, 4 научнопопулярни издания, една монография и 20 сценария за филми,..

обновено на 20.06.24 в 17:04

Списание "Пламък" на 100 години

Тази година литературното списание "Пламък", създадено от големия български поет Гео Милев, навърши 100 години. Съюзът на българските писатели и редколегията на списание "Пламък" организират честване  на вековния юбилей на 20 юни от 17.30 часа в залата на Американския център на Столична библиотека на площад "Славейков". Tворческата история на..

публикувано на 20.06.24 в 16:50

Фондация "Елизабет Костова" – мост през океана на езиците

Литературната фондация "Елизабет Костова" е мост през океана на езиците, чрез който българската литература се среща с англоезични издателства и автори. В студиото на "Нашият ден" гостуват Милена Делева , президент на Борда на фондация "Елизабет Костова", и Румен Павлов , преводач и поет, за да разкажат за току-що приключилата Международна..

публикувано на 20.06.24 в 09:50

"Племе"-то, в което се чуваме не с предразсъдъците, а със сърцата си

Част от 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" е постановката на Театър "Българска армия" "Племе". Автор на пиесата е Нина Рейн, а режисьор е Зафир Раджаб. През персонажите на Георги Кадурин, Стефка Янорова, Симеон Дамянов, Ясен Атанасов, Ели Колева и Луизабел Николова зрителите си припомнят какво е всъщност..

публикувано на 20.06.24 в 08:35

"Представленията, които ни създадоха" с Петринел Гочев

Петринел Гочев, режисьорът художник или художникът режисьор, който умее да "рисува" еднакво добре както на платното, така и на сцената, е четвъртият гост в образователната поредица срещи "Представленията, които ни създадоха" на Yalta Art Room. След дискусиите с Явор Гърдев, Теди Москов и Александър Морфов, сега и той ще навлезе в дълбочината на един..

публикувано на 19.06.24 в 17:02