Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Чичанова – българката, която покори испанския фестивал "Las Fallas"

Снимка: Pixabay

Испанският фестивал "Las Fallas" е симфония от цветове, изкуство и веселие. Празникът на пролетта във Валенсия олицетворява душата на испанците и е част от списъка на световното нематериално културно изкуство на ЮНЕСКО. Основна атракция на фестивала са традиционните гигантски фигури, наречени "фаи". Те носят настроение, като шестват из града, а след това биват символично изгаряни.

Гост в "Нашият ден" е Теодора Чичанова – една от двете българки, които с художественото си майсторство в продължение на месеци изработват едни от най-високо ценените фигури "фаи".

Чичанова споделя, че преди години е заминала за Испания, за да последва любов, а там открива и другата си любов – изкуството. Изработването на "фаи" е традиционен занаят във Валенсия, като всеки квартал има клуб, чиято собственост са фигурите. Обичайно Чичанова, която работи заедно със своята майка, изработва две "фаи" – за деца и за възрастни. Детските "фаи" най-често са с приказен мотив, а тези за възрастни са със сатиричен, социално-критичен характер, разказва Чичанова и описва целия процес на изработка на гигантските фигури.

Тази година българките са се отличили с "фаи" на мексиканска тематика – сюжет, свързан с богинята на смъртта Ла Катрина, и фигура на художничката Фрида Кало.

По думите на Чичанова традициите в Испания се променят и осъвременяват, подобно на тези в България. Преди години само мъже са можели да се подпишат като автори на "фаи", а днес жените изявено участват в творческия процес.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59