Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

| обновено на 23.05.24 в 09:52
Румен Джагаров
Снимка: Личен архив

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място. 

За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден".

Румен сподели, че го е върнала носталгията, както и идеята, че селският живот е възможен в наше време. Той вижда селото като приятно място за млади хора, където може да се живее и да се развива пълноценно. На моменти усеща, че това е един вид протест. Изисква се голяма саможертва, за да живееш на село и в същото време да протестираш срещу демографската криза и обезлюдяването на всички крайгранични села в България. Според него това е смесица от носталгия, мечта и своеобразен тих протест.

Ново село е голямо село и „ако човек се озове в центъра, ще се почувства като в малко градче.“ Румен описва селото като място с читалище, добре павирани улици, часовникова кула и всякакви административни сгради. Къщата му все още е в процес на възстановяване, като концепцията е да се използват максимално много традиционни строителни материали и техники, както и естествени материали. За да е удобна за живот в 21-ви век, той разчита на съвременни материали в по-специфични помещения, като банята.

Румен споделя, че вече се чувства част от селото. Още с първата крачка съседите го поздравили и започнали да гледат на него като на съгражданин, който живее пълноценно в Ново село и се бори за решаването на местни проблеми. Бъдещето той вижда като по-близко до природата, но с всички удобства на съвременната градска среда, чисто административни и обществени услуги.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26

Д-р Джон Брок: Хората и Земята имат общо бъдеще

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" представяме репортаж от лекцията на проф. Джон Брок, озаглавена "Ритъмът на Земята". Тази лекция е част от фестивала "Столица/Литература", организиран от Фондация "Елизабет Костова". Темата на лекцията се фокусира върху промените в химическия състав на атмосферата през последните десетилетия и..

обновено на 25.06.24 в 10:55

Фалшивата информация – има ли универсален метод за разпознаване?

В рубриката "Епизоди от живота" гл. асистент д-р Стефан Марков, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и от Института по философия и социология при БАН, а също и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата",  както и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата", разкрива какво е фалшива информация в епохата на постистина. В..

публикувано на 25.06.24 в 10:01

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52