Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм-концертът "Еxperience pop opera в български свят" на Човека глас

Гласът му обхваща 4 октави и над 36 тона. През 1998 година Красимир Аврамов, известен като Човека глас, се надпява с автомати "Калашников" и успява да ги надвие. След това заминава за САЩ, за да се впусне в шеметна международна кариера.  На 30 май предстои премиера на филм-концерта "Еxperience pop opera в български свят", заснет в Античния театър. В "Нашият ден" Аврамов споделя повече за мащабния проект.

Филмът, който предстои да бъде реализиран на голям екран в салоните "Синеленд", е заснет по време на спектакъла "Български свят", състоял се  на 13 септември 2023 година. В концерта са участвали над 120 артисти от България и чужбина.

По думите на Аврамов работата по проекта отнема години. Античният театър е символично място – именно там в края на 90-те години изгрява звездата на Човека глас. През 1998 година на сцената на Амфитеатъра Аврамов прави голям концерт, който бива заснет и излъчен от БНТ, а след това е разпространен в Армения, Казахстан и САЩ.

Още през 2006 година в Лос Анджелис Аврамов има възможността да организира голям поп оперен спектакъл в залата на "Оскарите", но поради технически проблеми концертът не е заснет достатъчно професионално, споделя певецът.

Аврамов изтъква, че спектакълът, който българските зрители ще могат да видят на голям екран, е осъществен с музикалното съдействие на Симфоничния оркестър на БНР, с диригент Димитър Косев, както и с аранжорите Румен Бояджиев-син и Добромир Кисьов. В концерта участват световни артисти като цигуларката Керън Брикс, тайко барабаниста Такуя и обоиста Вълчан Вълчанов-Чани.

14 камери, дрон, кранове и сложна осветителна схема са необходими за заснемането на големия спектакъл, разказва артистът. Филмът-концерт ще има е телевизионно разпространение, но Аврамов акцентира върху това, че екранният спектакъл е предназначен най-вече за голям екран. Билетите са достъпни онлайн.

Аврамов споделя, че животът на спектакъла няма да завърши с българската премиера. В момента се подготвя турне в Китай и се водят преговори за телевизионен показ в Индия.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:

Снимки: ФС на Красимир Аврамов
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07