Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласовете на БНР ще звучат в Цариброд

Цариброд
Снимка: БГНЕС

От юни жителите на сръбския град Цариброд ще имат възможността да слушат гласовете на БНР. За българите, които обхащат 45 % от населението в града, и за новото споразумение между БНР и Радио и телевизия "Цариброд"  в "Нашият ден" разказва журналистът Анелия Торошанова.

По думите на Торошанова първо ще започнат да се излъчват обедният осведомителен бюлетин и репортерският обзор в "Седмицата на бързи обороти" – информационни материали, които отразяват социалния, културния, икономическия и политическия живот у нас. Българите в Цариброд ще имат достъп до документални и детски програми, музикални и развлекателни програми, видеосъдържание, музикални звукозаписи на произведения от български автори и изпълнителни. Ще звучи радиотеатър, а веднъж в годината предаване "Радиокафе" ще гостува в Цариброд. Традиционно предаването се излъчва там по повод сръбската Нова година на 14 срещу 15 февруари и по повод празника на община Цариброд – 21 септември.

В Цариброд живеят българи, съхранили своето национално самосъзнание и милеещи за България, разказва Торошанова. Техните проблеми са сходни с нашите, като едно от големите предизвикателства е справянето със задръстванията на ГКПП "Калотина" през летния сезон – това е споделил Владица Димитров, кметът на Община Цариброд. От сръбска страна вече е изпратено предложение към МВнР в България за обособяване на отделен граничен пункт, предназначен само за сръбски и български граждани. Около 1000 души всеки ден преминават границата, тъй като жители на Цариброд работят и учат в България, затова е необходима политическа воля и от наша страна за решаване на този въпрос.

Торошанова отправя призив към слушателите да се разходят до Погановския манастир "Св. Йоан Богослов", преди да се образуват километричните опашки на границата. Манастирът се намира на 80 км. от София и е бил част от Кюстендилското деспотство. Църквата е изографисана в края на XV век и в нея се съхранява чудотворна икона на св. Богородица.  

Цариброд е красиво място със съхранени традиции и жив дух, споделя Торошанова. Културният живот в града кипи. Благодарение на БНР Царибродският оркестър към Радиото и телевизията е записал диск със 10 песни на български език – поредното доказателство, че хората там са съхранили българщината в себе си.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:  


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Денка и Петър Георгиеви

Вторият живот на плодовете и зеленчуците

Денка и Петър Георгиеви от село Исперихово в община Брацигово са земеделски производители, които преди много години разбират, че преработването на собствената продукция прави един производител много по-устойчив, а продукцията му – търсена по-дълго време и с много повече шансове да бъде консумирана от потребителите. България има традиции в..

публикувано на 19.06.24 в 17:30
Проф. д-р Асен Дудов

Отзвук от Националната конференция по онкология

Национална конференция по онкология се проведе на 14 и 15 юни в София. За отзвука от събитието, за съвременното лечение на ракови заболявания и последните постижения на биологичната терапия – разговор в "Lege Artis" с председателя на Българското онкологично дружество  проф. д-р Асен Дудов . Дълги години класическата химиотерапия е единствена..

публикувано на 19.06.24 в 13:05

Здравното образование и българската учебна система

Акцент в днешното издание на "Lege Artis" е здравното образование в училище . В интервю за БНР в началото на годината доц. д-р Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България, подчерта, че в българската образователна система липсват часове по здравно образование. Ето защо тази година информационната кампания по повод Световния..

публикувано на 19.06.24 в 11:37
Антоний Христов и водещата на предаването

Трансчовекът в България – документален поглед

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" бяха обсъдени част от проблемите, пред които са изправени ЛГБТИ хората в България в седмицата на Прайд-2024. Гост в предаването е режисьорът Антоний Христов , един от малкото открити транс хора в България, който разказа за своя бъдещ проект за документален филм. Антоний Христов сподели..

публикувано на 19.06.24 в 10:13

Людмил Фотев: За бирата като джаз

Науката, културата, боговете, светците, легендите, археологията, но и архитектурата, обещаните абатства и някои мечтани замъци, човешката особа, спортът, хуморът и природните дадености – какво ни казва бирата за всички тях, научаваме от автора на изследването "Езиците на бирата" Людмил Фотев – гост в "Нашият ден". По думите на Фотев биреният..

публикувано на 19.06.24 в 10:12