Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биоразнообразието в Бургас и хората от града

Радостина Ценова: Основна задача е да се намери балансът между стопанската дейност, човешките интереси и биоразнообразието

Атанасовско езеро
Снимка: biodiversity.bg

Знанието може да се развива цял живот. Българската фондация "Биоразнообразие" насърчава гражданската наука чрез поредица от инициативи. Радостина Ценова – представител на фондацията, разказва в "Нашият ден" за новите кампании, свързани с опознаването и опазването на биоразнообразието в Бургас.

Радостина Ценова

Бургас е разположен на три езера и едно море. С пролетта се събужда природата, а през летния сезон морският град привлича множество посетители. За да засили туристическия интерес в различни направления, Община Бургас организира тематични уикенди. Фондация "Биоразнообразие" е партньор в "Зеления уикенд", изтъква Ценова. В средата на май се е състояло поредното такова събитие, в което хора от всякакви възрасти са се включили в интересни инициативи сред природата.

Ценова разказва за проекта "Атанасовско езеро: Лагуната на живота", финансиран от програма LIFE на Европейската комисия в партньорство с "Черноморски солници", Българското дружество за защита на птиците и организацията "Заедно 2011".

По думите на Ценова фондация "Биоразнообразие" работи в полза на Атанасовското езеро още от 1994 година, когато са направени първите по-сериозни научни проучвания, свързани с плана за управление на резервата. През годините неправителствената организация е изпълнявала консервационни дейности в защитената местност. След превръщането на прилежащите села в квартали на Бургас Атанасовското езеро вече е градски природен обект. Това, от една страна, предоставя нови възможности, а от друга – представлява голямо предизвикателство. "Основна задача е да се намери балансът между стопанската дейност, човешките интереси и биоразнообразието", заявява Ценова.

Езерата Мандра и Вая край Бургас са сладководни, но със солени участъци. Според Ценова тези природни дадености не се използват като потенциал, а биха могли да са място за контакт с природата и отдих.  

Необходимо е хората да търсят по-осъзнат контакт с природата, затова фондация "Биоразнообразие" поставя акцент върху гражданската наука, като организира градски експедиции. По време на тези събития участниците научават различни интересни факти за природната среда, запознават се с научната екипировка и различните изследователски занимания.  

Следващата експедиция "Градски изследователи" ще се състои на 13 юни в бургаския парк "Света Троица". Ценова отправя покана към всички желаещи да се включат в събитието.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпитите след 7 клас: какво всъщност измерват?

Изпитите след 7 клас са важна част от образователната система, но наистина ли те измерват знанията на учениците? Или по-скоро отразяват успехите и провалите на самата система и материалните възможности на родителите? За кого всъщност е полезно Националното външно оценяване (НВО) в сегашния си вид? На тези въпроси отговаря Ирина Манушева, автор на..

обновено на 18.06.24 в 11:26

Показват в изложба религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов

В столичната Художествена галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), е открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство". Експозицията, която отбелязва 125 години от рождението на художника, представлява документален визуален разказ, съставен от архивни снимки, подготвителни проекти и творби...

обновено на 18.06.24 в 09:55
Кадър от протеста

Съюзът на българските журналисти в съдебен спор за имот

Защо Съюзът на българските журналисти вече 4 години не може да влезе във владение на собствен имот , даден под наем – разговор в "Нашият ден" със Снежана Тодорова , председател на СБЖ, и с Христо Дионисиев , представител на фирмата наемател. Членовете на СБЖ излязоха на протест, мотивиран от неправомерните действия на фирмата наемател. По..

публикувано на 18.06.24 в 09:26
Дуранкулашкото езеро е в списъка на влажните зони с международно значение.

Снимат филми за влажните зони от Дуранкулак до Казашко

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се обсъжда новият проект "Непознатият рай", който включва пет късометражни филма за влажните зони по северното ни Черноморие – "Езеро Дуранкулак", "Шабла-Езерец", "Казашко" и "Ятата". Филмите ще представят устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони. Свилена Велчева от..

обновено на 18.06.24 в 09:07

Борбите за паметта – тема на новия градски форум на КОЙ

" Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото. "  Тази фраза сме чували безкрайно често, до втръсване. Но няма как да му се отрече на Оруел, уви, прав е. И в този ред на мисли, не са учудващи многобройните спорове за това как трябва да пазим, показваме и осмисляме миналото си. В града конфликтите около..

публикувано на 18.06.24 в 08:55