Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има причина да си жив и да си тук: Светлана Янчева в "О, щастливи дни" на "Варненско лято" 2024

Снимка: dramavarna.com

32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" среща публиката си с моноспектакъла на Светлана Янчева "О, щастливи дни" по Бекет. Тази вечер, 5 юни, актрисата ще го изиграе два пъти за зрителите във Варна – от 18.00 и от 20.30 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". В спектакъла с режисьор Маргарита Младенова се разказва за затъналата до кръста в земята Уини, която макар и почти неподвижна и неумолимо потъваща надолу, не губи възторга си от най-дребните неща и си спомня за щастливите дни.

"Уини е поставена в някаква изключителна ситуация, гранична, общо взето в контекста на смъртта. Интересното е вече тръгнала по този път, тя как приема живота, как се отнася, какво е отношението ѝ към света, накъде пътува мисълта ѝ. Цялото това ограничение при нея – заровена до кръста в земята, после полека-лека тази земя я поглъща - тя нито за секунда, дори в моментите, в които изпада, потъва в някакво отчаяние, не позволява това отчаяние действително да ѝ се случи. Веднага излиза и се хваща за нещо. Има една много хубава реплика, в която казва: "Нямаш ли чувството, че нещо те засмуква нагоре, не ти ли се налага понякога да се държиш здраво за нещо?". Някакво достойно пътуване, с пълното съзнание за това, без да пропада – напротив, тя непрекъснато се издига нагоре", разказва актрисата за своя персонаж.


Край Уини е и нечленоразделно говорещият Уили, изигран от Рашко Младенов.

"Дали е Уили, дали е Бог – винаги има нещо, с което ти говориш и към което отправяш молитвите си", обяснява Светлана Янчева.

Бекетовата Уини, на която тя вдъхва душа, се е превърнала в един от иконичните образи за театъра на абсурда и на неговия възглед за човешкото съществуване. За тази си роля Светлана Янчева получава през 2023 година наградите "Икар" и "Аскеер" за водеща женска роля, както и наградата в същата категория от Фестивала на малките театрални форми във Враца.

"Аз не гледам на Уини като на някакъв персонаж, просто някакъв образ, който трябва да изградя, с някакъв специфичен характер. По-скоро гледам на това същество като на някаква душа, която витае някъде, и се чувствам като проводник и на самия текст, и на това, което е заложил Бекет в него. Мисля, че границата между актриса и персонаж се размива и така трябва да бъде. Този текст е нещо, което ти трябва да направиш като лично твое преживяване. То идва от теб, от актьора. Няма как той да не бъде вътре с неговата душа, неговата идея за това какъв трябва да бъде света, с неговото отношение въобще към света", казва още Янчева.

За нея този текст е изключителен, макар и тежък. Актрисата е на мнение, че "човек трябва да се радва непрекъснато, че е жив и точно той е на този свят… Той трябва да знае, че не е застрахован за нищо и всеки един миг, всеки един момент му е подарък". Тъкмо това ни казва и Уини от сцената.

А Светлана Янчева допълва:
"Може би трябва по-леко да стъпваме на тази земя и малко над нея. Някак си да се оставяме на тази река, без агресивна съпротива. Да оставяме нещата просто да се случват и да правим това, което можем да правим, без да очакваме някакъв резултат. Правиш нещо толкова – колкото можеш, с всички сили, и тогава нещата имат по-голяма вероятност да ти се случат."

Цялото интервю с актрисата, влязла в ролята на Уини от "О, щастливи дни", чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07