Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 11 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Александър Янев

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Финал на мини-поредицата за Чик Кърия – отново с My Spanish Hearth, както и музикантите, отбелязали раздялата ни с него на нарочен концерт (Боби Макферин, Ниньо Хоселе и др.)

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционен фолклор и уърлд от Испания.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Радка Стефанова, Теодора Соколова, Панайот Стойчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Месечко" от Светослав Минков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Черната снежинка" от Любомир Пеевски – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева
• Темите на деня: На организаторите на концерта "Италианското оперно пеене - културно наследство на човечеството" по повод концерта в "Арена ди Верона" от 7 юни, посветен на включването на оперното пеене в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
Събеседник: представител на Италианския културен институт в България.
• Темата на деня: По повод проведения на 7-8 юни Балкански икономически форум в Банско – какви са възможностите за привличане на повече инвестиции в Балканските страни и за укрепване на икономическите връзки между тях? Събеседници: Бурхан Немутлу, председател на Българо-турската търговско-индустриална камара, и адв. Виктор Гугушев, председател на Българо-румънската търговско-промишлена палата.
• Разговорът: Разговор с Антонина Дуриданова - една българка с живот между България и Америка, реализирала американската си мечта с убеждението, че всеки успех в живота се постига благодарение на образование и познание.
• Евранет

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
водещ: Василена Мирчева
• Какво е общото между киберсигурността и вълшебните приказки разказва Лука Вигано от Кингс колидж.
• За индустрия 4.0 и бъдещето на работната сила говорим с проф. Васил Киров от Института по социология и философия на БАН.
• Как ще протече предстоящото издание на Board Game Fest в село Чавдар разказват организаторите Цветелина Христова и Михаил Лунгаров.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• "Пътят към душевен мир, или пътят към себе си" от Роси Вак – разговор с авторката за новата ѝ психологическа книга.
• "Племе" – младият режисьор Зафир Раджиб представя поставката на театър "Българска армия", която беше сред акцентите на 32-рото "Варненско лято".
• За киното с латвийската режисьорка и сценаристка Линда Олте, част от журито на тазгодишното издание на филмовия фестивал "Златна липа" в Стара Загора.
• ПИН експериментална фотография – груповата изложба на студентите от Нов български университет представя лекторът им Даниел Леков.
• Saline Nebula – разговор с водещите имена в съвременния танц Станислав Генадиев и Марион Дърова.
• "Джаз срещи" с пианиста и композитор Мартин Марков.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Ронда, шансони, вирлета, мотети и меси, вдъхновени от флорални мотиви, от автори от XIII, XIV, XV и XVI век изпълнява консорт "Орландо".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• За "чувствителните" данни и "чувствителните" въпроси, които повдигат - коментар на д-р Ванина Сумрова за една несвойствена за езика ни употреба на прилагателното "чувствителен".
• 30 години "За думите": Илюзии и автоилюзии – Толя Стоицова, психолог.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: Как един училищен парк може да стане споделено пространство за занимания на открито – проект на Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев", Русе – Милена Досева, директор.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини
Епизод 2: Ново начало
Авторска музика: Михаил Михайлов
Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес;  защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два политически лагера, кризите с терористични атаки, кризите със забранените медикаменти.
Епизод две "Ново начало" разказва за възраждането на Олимпийските игри в края на 19 век от барон дьо Кубертен, любопитни истории, свързани с "коронната" дисциплина "Маратон", както и други символите на олимпизма. Отделено е специално внимание как Олимпийските игри биват употребявани за политически цели още от Адолф Хитлер до днес.
Събеседници: доц. Боряна Ангелова-Игова, преподавател по философия и социология на спорта в Националната спортна академия. Иван Генов, преподавател по старогръцки и латински език и антична култура в Класическата гимназия в София и Теодор Борисов, д-р по история, асистент в Института за исторически изследвания при БАН и журналист.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.05 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
Млади архитекти с инициатива за реставрация на бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя – за какво могат да се използват днес този тип сгради от периода на социализма?
Гости: арх. Владимир Райновски и арх. Павел Николов.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Даниела Найденова
В памет на Боряна Найденова – хоров диригент.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
Предизвикателства пред съвременното визуално изкуство след форума "БУНА":
• Никола Цветанов за проекта му Game Lover 2.0, който от бункер от Втората световна война на Варна се пренася в София и в Банкя през юни и юли;
• Метафората, свързваща прякото и преносно значение на думите, прави абстрактното опознаваемо – разговор с Радина и Рослана Йотови – RAWLAB за инсталацията им "Дешифрирани двусмислици", в която чрез изкуствен интелект и естествен човешки език се появява мистериозна и поетична истина;
• Войн Де Вой за косовския визуален артист Арбнор Каралити, който след Варна показва свои творби в софийската галерия "Доза" до 20 юни.
• На 13-и юни Марияна Димитрова-Алани представя във Велико Търново моноспектакъла си "На бога си, Земльо, икона" – интервю.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
Каним слушателите на "Животът в джаз" да се присъединят към едно околосветско етно-джаз пътешествие. Преминаваме през Испания, Етиопия, Аржентина, Индия, като разбира се тръгваме от България. Като компания в дългото пътуване ни гостува изпълнителката Савина Стоилова, с която освен, че си говорим за етно-джаз традицията в България, представяме нейния пореден принос към жанра – новоиздадената песен "Рано да задреме". Други артисти, които слушаме са Afrodisian Orchestra, Мулату Астаке, The Indo-British Ensemble, Quinteto Urbano и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Сряда, 26 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започваме темата за цирка и цирковата музика. Ману Чао и този, който до 1980 се осмеляваше да осмива системата, наречена..

публикувано на 25.06.24 в 16:42