Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото театрално изложение събира в Пловдив театрали от цялата страна

Снимка: ДТ „Николай Масалитинов“

Първото театрално изложение в България ще се проведе на 15 и 16 юни в Пловдив. Организатор на театралния форум е Драматичният театър "Николай Масалитинов".

Изложението ще има за своя основна кауза да даде възможност на млади творци да представят свои работни проекти пред ръководните екипи на професионалните театри в България.
Първият денще бъде посветен на младите творци, които ще представят своите проекти пред ръководителите на драматични театри от цялата страна.

"Мислим, че по този начин може да дадем силен импулс на нови, обещаващи театрални проекти. Дава се възможност на независими артисти да се срещнат с директори на театрите в България и да представят своите проекти. Идеята е тези директори да харесат някой проект и да го осъществят в техния театър", разказа в "Артефир" актьорът Тодор Дърлянов, който е един от координаторите на театралния форум.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Желание за участие в първото издание на Театралното изложение са заявили 20 кандидати. След предварителен подбор от комисия на Пловдивския театър са допуснати за участие 9 проекта.

Във втория ден на театралното изложение ще бъде проведена годишна среща на директорите на драматични театри, посветена на актуални въпроси на театралния мениджмънт в България.

Идеята на организаторите е форумът да се провежда всяка година в края на театралния сезон, като домакини на следващите издания могат да бъдат и други театри от страната.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която може да се разгледа в Етнографския музей в София. Тя е дело на Дома на европейската история, музеят..

публикувано на 17.07.24 в 14:25

Днес е Световният ден на емотиконите и емоджитата

Днес (17 юли) е Световният ден на емотиконите и емоджитата – средства, с които допълваме писменото си общуване в интернет, за да компенсираме поне частично дефицита в комуникацията, породен от липсата на гласа и физическия ни образ. Човек би сметнал, че емоджи, както и емотикон, е дума, свързана с емоции, но всъщност не е така – японска е и..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Деветте слона, които превръщат София в артистична сцена

В разгара на лятната програма за изкуство в града "Девет слона", която продължава до 21 юли в София, в "Нашият ден" разговаряме с нейния куратор Виктория Драганова от пространството Swimming Pool. Английският израз "слонът в стаята" се отнася до онези очевидни неща, за които не говорим – такова е може би изкуството в градска среда. Ето как..

публикувано на 17.07.24 в 11:30

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална церемония за 21-ви път. Началото на тази традиция бе поставено през 2004 г., когато за първи носител  на..

публикувано на 17.07.24 в 11:15