Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Снимка: ФС на конкурса

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров".

Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена повече от 20 години.

За втори път конкурсът се провежда в новия формат, въведен миналата година. Според този регламент от участниците не се изисква да кандидатстват с готово, завършено представление, а само да представят своите концепции за бъдещ спектакъл върху зададената тема. Тази година темата на конкурса е "Илюзии".

За финално участие селекционерът избира трима режисьори, които разработват идеите си по време на конкурса.

Селекционер на тазгодишното издание е театроведът Ина Шкарова, дъщеря на Слави Шкаров.

Сред общо 11 кандидатури тя е избрала трима финалисти, на които е предоставена възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Русенския театър в продължение на петте дни до 22 юни. В края на ателиетата всеки от режисьорите ще представи своята "работа в процес" в откъс до 30 минути.

Според статута победителят в конкурса ще получи възможност да доразвие показа и да го превърне в спектакъл в Драматичния театър "Сава Огнянов" през творческия сезон 2024/2025 година.

Финалистите в тазгодишното издание са:

Бюрхан Керим – проект "През пустинния град" от Кинш ел Сар (по "Арабската нощ" от Роланд Шимелпфениг)

Деян Ангелов (Република Северна Македония) – проект "Излезе ангел от мъглата" от Пьотр Гладилин

Михаил Цанков – проект "Иванов" от Антон П. Чехов.

На 22 юни тримата финалисти ще представят пред публика готовите откъси от своите творчески ателиета с актьорите и същата вечер ще бъде обявен и победителят в конкурса. Входът е свободен.

Журито, което ще определи тазгодишния носител на наградата, е в състав: Аглика Стефанова-Олтеан, Клаудиу Гроза (Румъния) и Ивайло Ненов.

За трета година фондация "Косьо Станев" ще присъди своята награда за актьорско постижение.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която може да се разгледа в Етнографския музей в София. Тя е дело на Дома на европейската история, музеят..

публикувано на 17.07.24 в 14:25

Днес е Световният ден на емотиконите и емоджитата

Днес (17 юли) е Световният ден на емотиконите и емоджитата – средства, с които допълваме писменото си общуване в интернет, за да компенсираме поне частично дефицита в комуникацията, породен от липсата на гласа и физическия ни образ. Човек би сметнал, че емоджи, както и емотикон, е дума, свързана с емоции, но всъщност не е така – японска е и..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Деветте слона, които превръщат София в артистична сцена

В разгара на лятната програма за изкуство в града "Девет слона", която продължава до 21 юли в София, в "Нашият ден" разговаряме с нейния куратор Виктория Драганова от пространството Swimming Pool. Английският израз "слонът в стаята" се отнася до онези очевидни неща, за които не говорим – такова е може би изкуството в градска среда. Ето как..

публикувано на 17.07.24 в 11:30

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална церемония за 21-ви път. Началото на тази традиция бе поставено през 2004 г., когато за първи носител  на..

публикувано на 17.07.24 в 11:15