Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпитите след 7 клас: какво всъщност измерват?

| обновено на 18.06.24 в 11:26
Снимка: МОН

Изпитите след 7 клас са важна част от образователната система, но наистина ли те измерват знанията на учениците? Или по-скоро отразяват успехите и провалите на самата система и материалните възможности на родителите? За кого всъщност е полезно Националното външно оценяване (НВО) в сегашния си вид? На тези въпроси отговаря Ирина Манушева, автор на петицията "За преразглеждане на сегашната система от НВО и задължителното кандидатстване след 7 клас".

В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден", Ирина Манушева, която преди време успешно проведе инициативата родители да могат да извиняват до 15 дни отсъствие на ученицисподели своите виждания и мотиви зад петицията:

"Петицията обхваща всички Национални външни оценявания. Основната цел на тези оценявания трябваше да бъде изследване на образователната система, оценяване на нейната ефективност, идентифициране на пробойните и анализ на ефектите от взетите мерки", споделя Манушева.

"Особено тежък е проблемът след Националните външни оценявания след седми клас. Въпреки че искаме да правим анализи, това е невъзможно. Изпитите не са стандартизирани и всяка година се различават. Не е ясно дали оценяваме какво училището е дало на децата, учебната програма, способностите на децата или ефекта от частните уроци и школи", допълва тя.

Изпитите се провеждат тази седмица – утре и в петък. "Защо сега правим петицията? Това е добър въпрос. Този проблем съществува от много години. Аз и много други анализатори и експерти в областта на образованието сигнализираме за този проблем отдавна. Той не само не беше решен, но се усложни през последните години. Прецених, че е крайно време да бъде обсъден на по-широка основа", обяснява Манушева.

"Неслучайно петицията е озаглавена "За преразглеждане" – никой от нас не може в момента да предложи готово решение. Всички мислеха, че с въвеждането на тези външни оценявания и задължителното профилиране ще бъде по-добре", казва тя.

Манушева подчертава, че петицията не е само от родители: "Това е петиция и от ученици над 16 години, учители, директори и хора, работещи в сферата на образованието. Най-вече граждани, които разбират, че тези проблеми засягат цялото общество. Последиците са сериозни и дългосрочни."

"Искането на всички, които подписват тази петиция, е да се направи сериозен анализ на това как действат тези външни оценявания и какви са последиците от тях и от задължителното профилиране. След това трябва да се потърсят смислени и устойчиви решения", завършва Манушева.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40