Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансчовекът в България – документален поглед

Антоний Христов и водещата на предаването "Нашият ден" Люба Константинова.
Снимка: БНР

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" бяха обсъдени част от проблемите, пред които са изправени ЛГБТИ хората в България в седмицата на Прайд-2024. Гост в предаването е режисьорът Антоний Христов, един от малкото открити транс хора в България, който разказа за своя бъдещ проект за документален филм.

Антоний Христов сподели своите мисли в "Нашият ден": "Обичам да казвам и да напомням на хората, че това да си транс не би следвало да бъде доминантата на самоличността на някой човек и не позволявам да бъде доминантата на моята самоличност. Реално съм тук, за да говорим на тези теми, защото има защо да се говори на тези теми специално в България, но не е нещо, което е най-важно за мен." Христов акцентира върху важността на темата, но също така подчерта, че тя не трябва да определя изцяло самоличността на човек.

В своя бъдещ документален филм Христов проследява живота на трима представители на трансобщността в България, включвайки и историите на техните родители. Той разказва за трудностите, през които преминават тези семейства и как това му помага да разбере повече за собственото си семейство: "Филмът обхваща животите на трима транс хора в България. Следвам техния живот и начина, по който се справят с живота си без да сменят своите документи. Виждайки от гледна точка на наблюдател трудностите, през които минават родителите, разбирам все повече през какви трудности са минали моите родители", казва той.

Той успява да смени документите си преди решението от миналата година ВКС, което постанови, че „българската конституция е базирана върху разбиранията за бинарността на пола и твърди, че би било против обществения интерес да позволи на транс хората да сменят своите документи.“ Това решение е тълкувателно и окончателно, което създава значителни затруднения за транс хората в България. Антоний Христов сподели своето мнение относно решението: "Щастливец съм, че започнах транзицията си достатъчно отдавна, за да мога да си сменя документите преди решението на Висшия касационен съд от миналата година."

Христов подчерта, че невъзможността на един транс човек да има документи, които отговарят на неговата самоличност, създава много неудобни ситуации и проблеми: "Когато излезе филмът, зрителите ще могат да видят от първо лице, че всъщност не е против обществения интерес, защото невъзможността на един транс човек да представи лична карта, която отговаря на самоличността на този човек, създава много неудобни ситуации, проблеми и незнание на служители на различни държавни позиции как да оперират, дори в банки." Той разказа за един от персонажите в своя филм, който посещава само един и същи клон на банка, защото служителите там вече го познават и това му спестява неудобства.

Разговорът с Антоний Христов в предаването "Нашият ден" показа колко важни са темите, свързани с ЛГБТИ правата в България, особено в контекста на Прайд 2024. Документалният филм на Христов ще предложи дълбок поглед върху предизвикателствата и борбата на транс хората в България, разкривайки реалните истории зад статистиките и правните решения.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26