Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дългогодишна благотворителна кауза в подкрепа на българските деца и културния туризъм

Добрите сърца на фондация "Бистра и Галина"

Юбилейна книга за добрите сърца на благотворителната фондация "Бистра и Галина" в Русе

Обичаната фондация "Бистра и Галина" в Русе отбелязва своята 20 годишнината през 2024 година с издаването на юбилейна книга, която разказва за многобройните благотворителни инициативи и успехите на възпитаниците на организацията през годините.

Луксозното издание от 128 страници, с над 300 фотоси, е съставено от доц. Соня Алексиева, ПР експерт по културен туризъм, съучредител на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма и дългогодишен преподавател в Лятната академия "Бистра и Галина" в Русе. Академия, която се грижи за образованието и духовното развитие на хиляди български деца.



Здравка Бърдарова (на снимката) получи наградата на община Русе от кмета Пенчо Милков - статуетка на Паметника на свободата за приноса на фондация „Бистра и Галина“ за благоденствието на обществото. Фондацията е една от първите в града в най-новото време, които развиват развиват благотворителна дейност, подпомагайки талантливи и социално слаби деца.

Книгата е финансирана от Здравка Бърдарова, основател на фондацията заедно с нейния вече покоен съпруг – предприемачът Страшимир Бърдаров. Книгата е подарък и жест към всички спомоществователи, съмишленици, хилядите стипендианти, преподаватели, интелектуалци и участници в дейния живот на фондацията.

"От тази книга ще научите как фондация "Бистра и Галина" инвестира в бъдещето развитие на русенските деца с подкрепата на уникални културни, издателски и дарителски проекти, как подпомага десетки международни и национални лауреати и шампиони, как променя силата на думата "дарител". Когато в тази книга откриете уникалната история и дейност на хотел-фондация "Бистра и Галина", ще повярвате в красивите послания на благотворителността, с която хиляди деца, ученици и студенти стават истински победители на фондацията. С подкрепата и обичта на двете червени сърца.", споделя доц. Алексиева.


"В България има толкова много талантливи деца, но за съжаление, и толкова бедни и болни деца. Искани се на всички да подадем ръка, стига да можем.", казва през 1998 година Здравка Бърдарова и думите ѝ тогава обобщават най-точно голямата мечта на семейството – да посветят живота си на благотворителността.

Дългогодишните преподаватели в Лятната детска академия "Бистра и Галина" в Русе – доц. Соня Алексиева и Гергана Илиева гостуваха в "Артефир".

Фондация "Бистра и Галина" е учредена и регистрирана на 10 юли 1998 година в Русе в памет на двете починали деца на семейство Здравка и Страшимир Бърдарови. През месец април 1999 години в града отваря врати и най-новият хотелски комплекс "Бистра и Галина", собственост на семейство Бърдарови, който става член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Завещан на фондацията, хотел "Бистра и Галина" в Русе е единственият в страната, създаден, за да набира средства за благотворителни цели.

Фондацията подпомага образованието и творческото развитие на талантливите, но и здравето и лечението на болните и социално слабите деца от Русе и региона. Стипендиите и спонсорираните в програмите на фондацията талантливи деца, даренията, социалните помощи и организирането на многобройните събития цели 20 години са част от живота на семейство Бърдарови. Само 18-годишната история на Лятна детска академия "Бистра и Галина" доказва добротата и милосърдието на това българко семейство, за което няма прегради и умора, когато става дума за успехите на фондацията и помощта, която тя оказва.

Снимки: Личен архив на фондация "Бистра и Галина"

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05