Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Трифон Попов

Трифон Попов
Снимка: личен архив

Трифон Попов е студент 5-и курс в Медицинския университет в София. Той е носител на тазгодишната награда "Студент на годината – 2023", която му беше връчена през месец март. Но също така Трифон Попов се занимава с научни изследвания, с доброволчество, член е и на Асоциацията на студентите по медицина в София. Казва, че медицината е необятна наука, която дава много възможности за професионално развитие – и в полето на практиката, но и в научната област, където непрекъснато се случват нови неща и се правят открития.

Не мога да не попитам Трифон как изглежда системата на нашето здравеопазване през неговите очи – през очите на един млад човек, който скоро ще бъде част от нея. Разбира се, когато говорим за здравеопазване, мненията обикновено са много полярни, но от друга страна, искам да разбера дали има малки неща, които си струва да се променят и които според Трифон биха помогнали и на лекарите да работят по-спокойно, и на пациентите да бъдат по-сигурни. Според думите на Трифон Попов, има недостиг на специалисти в сферата на здравеопазването – конкретно липсват достатъчно медицински сестри, но също така има недостиг и на лекари. Друг проблем е ниското заплащане на специалистите.

Въпреки това Трифон Попов казва, че категорично е решил да остане и да практикува в България. След десет години се надява да работи в болница, все още не е решил в коя точно, но се надява това да бъде новата Национална детска болница. 

И на финала, Трифон споделя един от най-важните уроци, които е научил още в трети курс: "Наша преподавателка ни даде изключително ценен урок, че независимо на колко изпити сме се явили и колко отлични оценки сме изкарали, най-важният изпит е този до леглото на болния. И на него нямаме право нито на поправка, нито на повишителен, на нищо. На този изпит трябва да бъдем безупречни. Така че се надявам, че университетът ще ни подготви, за да можем този изпит да го вземем."

Чуйте разговора на Оля Стоянова с Трифон Попов.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучение по ненасилствена комуникация организира сдружение "Образователна общност – Варна"

Ненасилствената комуникация, известна още като "език на сърцето", "състрадателен език", "жирафски език" е модел на общуване, който позволява да се свързваме със себе си и с другите, разбирайки и откликвайки на емоционалните си потребности. Прилагането му в личния живот, деловите взаимоотношения и особено в сфери като образованието дава забележителни..

публикувано на 28.06.24 в 13:12
Иван Держански (вляво) и Любомир Златков

Как България стана номер едно в математическата лингвистика?

"Лингвистиката прави много мостове, между които и този компютър - човек, ние говорим за едно семейство от науки, които се развиват от няколко хиляди години, като математическата лингвистика се занимава с изучаването на езика, като част от света и действителността.  Лингвистиката е наука, която отговаря на въпроси като – как е възникнал..

публикувано на 28.06.24 в 10:54
Проф. Андрю Коутс

Проф. Андрю Коутс за изследването на слънчевата система

В Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се състоя научнопопулярна лекция на тема "Изследване на слънчевата система" на проф. Андрю Коутс – физик от Университетския колеж в Лондон, Великобритания. Лекцията е част от четвъртото издание на фестивала "Ало, космос! Говори България", организиран от Атлантическия клуб, Софийския университет, Българска академия..

публикувано на 28.06.24 в 09:40
Камен Тодоринчев, Мариана Борукова, Цвета Николова и Диана Банчева

Лятото на отборите от Спешъл Олимпикс, България

Преди 30 години и у нас стартира Програмата на Спешъл Олимпикс. От тогава хората с интелектуални затруднения в България имат възможност целогодишно да спортуват и да се състезават в различни спортове. Многобройни са успехите на нашите атлети от различни състезания. В началото на м. юни женският ни отбор победи отборите на Сърбия, Босна и Херцеговина..

публикувано на 27.06.24 в 12:50

Футболът като история и култура

Европейското първенство по футбол е в разгара си, в САЩ протичат мачовете от "Копа Американа" – светът е футбол, ако и да няма Мондиал. Тази планетарна обсебеност обаче си има корени – истории, които е добре да знаем и да разказваме. Защото футболът не е единствено спорт, футболът е и културно явление, което има нужда да бъде разисквано и..

публикувано на 26.06.24 в 17:35