Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов: За света като динамична система

Лиляна Якимова, Светлозар Желев и Иво Иванов
Снимка: БНР

Книгите на Иво Иванов, сред които "Кривата на щастието" и "Хроника на болката", сякаш притежават силата да променят живота на своите читатели. За писането, важните неща в живота, добрите, човешки примери, историите, които учат и вдъхновяват – разговор в "Нашият ден" с журналиста и писател, живеещ в САЩ.

"Ако имам някаква мисия в живота, колкото и малка да е тя, може би е да помогна на хората да забележат човешкото в себе си. Насочих вниманието си към хуманизма, към доброто начало и в същото време започнах да си задавам екзистенциалните въпроси, които всеки мислещ човек си задава – за смисъла на живота, смъртта, приятелството. Тези неща ме накараха да пиша по един по-особен начин", споделя Иванов.

Разделение сред хората гостът наблюдава от години. Той вярва, че външни сили се интересуват от пространството между нас, защото ние, като хора, нямаме интерес от това да сме далечни едни от други. Ето защо, като журналист, Иванов си поставя за цел да се доближи до читателя, да спечели неговото доверие, да го приобщи към истината.

Хънтър С. Томпсън, когото Иванов смята за изключително неприятна личност, всъщност се оказва неговото стилово вдъхновение. Томпсън пише за спорт и изкуство в духа на така наречената "гонзо журналистика" – лично, субективно, сурово. Иванов харесва идеята, че журналистът може да инжектира себе си в една история и веднага щом получава възможност, прилага този подход и в България.

Светът е динамична система, журналистиката – също, заявява Иванов и допълва, че любопитството и нестихващото търсене са най-важните процеси в живота на човек.

За мицела като самосъзнание и свързаност, за притегателната и пречистваща сила на един човек с безкрайна воля за живот и за историята на индианската нация Осейдж – чуйте разказа на Иво Иванов в звукови файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43