Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Николай Искренов – 1 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха големи. Антунес е в не по-малка степен и визуален артист, и поет, и не на последно място - скорошен носител на "Грами Латино" съвместно с Мариса Монте и Каролиньош Браун и останалите от супергрупата "Трибалищаш". Записът е от турнето им през 2023.
Още записи на бразилска вълна - този път на Стен Гец от концерта му през ноември 1966 на джаз-фестивала в Берлин (Западен, за тези които помним).
Малко бразилски привкус има и в дуото на хармонициста Грегоар Маре с гостувалия и у нас арфист Едмар Кастаньеда – "Утрото на карнавала" - намигване към всички любители на първото юлско утро, възпято на български първо от Марги Хранова.
Няколко часа преди изгрева завършваме с подходящо заглавие – Happy, отново с Грегоар Маре, но с пианото на Жаки Терасон.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна и шлагерна музика от Тонга и Таити.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на София Главопулу, Христина Белева, Байса Арифовска, Неда Николич и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Момичето и пясъкът", английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мечо Пух" от Ал. Алън Милн – първа част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• Музикален акцент на седмицата: Двойно метъл торнадо – "Файв Фингър Дет Пънч" и "Айс Найн Килс" в "Арена София" на 2 юли.
• Епизоди от живота: "Приключения в Абритус" – древността оживява за децата на Разград в тази образователна програма.
• "Лятно кино в парка" – започват прожекции на открито в няколко парка в София. За локациите и програмата разговаряме с Юлиян Спасов от екипа на Кинематограф.БГ.
• 18-ия сезон на Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" се открива на 5 юли в Созопол. За участниците, програмата и категориите в конкурсната програма разговаряме с Яна Георгиева – част от екипа на фестивала.
• На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар празникът е познат още като свети Врач. Зои Каргиотаки разговаря с Живко Момчев, организатор на хоби курс по билкарство.
• Разговорът: "Историята на Джулай морнинг" подкаст от поредицата "Градски детектив" с участието на Роберт Леви, поет и антрополог, Янко Димов, поет, музикант, един от първите джулайци и музиканта Невен Кидеров. Автор: Радослав Чичев.
• Подкаст: "Каква Европа ни чака след изборите? Автор: Лъчезар Вълев.

от 10.05 до 11.00 часа
Terra култура
водещ: Мария Мира Христова
• Понеделник започва в събота: Джулай - коментар на водещата.
• Културен код: Австриецът Армин Ян Хофман, песните му за България и още нещо за музиката, която лекува.
• Културен отпечатък: Историята на инж. Васил Ботев, който твори музика с децата си. Допълва Мими Колева – водеща в радио "Кърджали" и участничка в сезон 10 на "Гласът на България".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Нови продукции:
• Певицата и авторка Даниела Белчева представя албума си Naive, записан със звезден състав – Милен Кукошаров - пиано, Димитър Семов – барабани и Михаил Иванов – контрабас.
• Sweet Whispers Celebrating Sarah Vaughan на британската певица, звезда на съвременната джаз сцена Зара Макфарлън.
Нови сингли.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• "Безгранично": юбилейна изложба на Николай Янакиев в музей-галерия "Анел" – разговор с художника.
• "Отело" – спектакълът на Градски театър Вилнюс, Литва, гостува на сцената на Народния театър "Иван Вазов". Разговор с театроведа Деница Езекиева.
• Четирима магистри по фотография показват дипломните си проекти в съвместната изложба "Бъдеще" – разговор с Мариана Китипова от Градска художествена галерия - Пловдив.
• Актьорът Петър Антонов за постановката на Димитър Коцев-Шошо "Ако извикаш нощем с всичка сила".
• "Джаз срещи" с пианиста, композитор и аранжор Мирослав Турийски.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Цветелина Начева
Български музиканти свирят пиеси от Жан-Филип Рамо.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Спорт за хора с увреждания и интелектуални затруднения – разговор с продължение
За възможностите хората с увреждания и интелектуални затруднения да спортуват и за влиянието на спорта върху живота им разговаряме с треньори и атлети по футбол и тенис от отборите на "Спешъл Олимпикс". Гости в студиото: Съни Дебърска – мениджър "Социални програми и стратегическо развитие", Български футболен съюз, Андрей Петров - мениджър "Стратегическо развитие" – резултати от партньорството за Европейска футболна седмица на "Спешъл Олимпикс‘2024" и Диана Банчева - програмен координатор на "Спешъл Олимпикс България".
• Спорт за незрящи: За успехите по шоудаун и шахмат Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" разказва Иван Янев - председател на Федерацията.
• Светове: "В света на Бехие Ахмед" – многократен шампион на държавното първенство по шоудаун (специализиран спорт за незрящи) надзъртаме с помощта на Катрин Димитрова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Глината: Изначалното тесто – Човек и Вселена
Защо Бог е създал първия човек - Адам, от глина, а Ева - от неговото ребро и виновна ли е калта за грехопадението? Отговаря доц. Ивайло Найденов от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски”.
Митове и легенди на народите за сътворението на Човека и Вселената от глина и изследвания на учени, които го подкрепят.
За произхода на глината, нейните свойства и видове - доц. Радостина Атанасова от Геологически институт на БАН.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва пътува
водещ: Мариана Ганчева
Писателката и поетеса Петя Кокудева за пътеписа си "Патагонци, тролове и още мои роднини", който събира случки, щрихи и разкази от 24 места по света.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Диляна Диканска с подробности за XIV фолклорен фестивал "Рила ни гледа".
• Нели Андреева отправя покана за образователния концерт "Фолклорните области на България".
• Иван Андонов разказва за XVIII Международен фолклорен конкурс "Пауталия" 2024.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Залцбургския фестивал. Участват Концертното хорово дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония с диригент Рикардо Мути. В програмата:  Джузепе Верди – два фрагмента от Quattro pezzi sacri; Антон Брукнер - Симфония № 7 в Ми мажор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Хелиана Велинова
В новия епизод на "Аларма" се потапяме в света на младежките инициативи и неформалното образование с Младежки център – Враца. Наши събеседници са Веселин Алексиев, Александър Банков и Никола Живков, които са част от екипа на центъра.
Говорим за едно от най-очакваните събития за лятото – Board Game Jam Vol.3, което ще се проведе на 6 юли. Това събитие обещава да бъде още по-горещо, разнообразно и непредсказуемо, превръщайки Младежки център – Враца в епицентър на знание, младежки ентусиазъм, активно творчество и предприемчивост.
В този епизод обсъждаме как настолните игри могат да бъдат мощно средство за комуникация и социална промяна, както и ролята на доброволчеството и неформалното образование в живота на младите хора. Говорим също за младежките центрове в България, силата на неформалното образование и доброволчеството, и как тези елементи могат да допринесат за личностното и социално развитие на младите хора.
Разглеждаме как младежките центрове в България предоставят възможности за развитие и подкрепа на младежите, създавайки среда за творчество, инициативност и социална активност. Обсъждаме също как неформалното образование допринася за придобиването на важни житейски умения и знания извън традиционната учебна среда, като по този начин обогатява младежите и ги подготвя за бъдещи предизвикателства.
Фокусираме се върху доброволчеството като ключов елемент в изграждането на активни и отговорни граждани, като разглеждаме конкретни примери за успешни доброволчески проекти и инициативи. Обсъждаме как доброволчеството може да бъде мощен инструмент за личностно развитие и социална промяна, и как младите хора могат да се включат в различни форми на доброволческа дейност.
Очаквайте интересни разговори и анализи, които ви дават повече информация за въздействието на младежките инициативи и как те оформят социалните и културни тенденции днес. Ще получите вдъхновение и нови идеи за това как можете да се включите и да допринесете за развитието на вашата общност.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации - Избрано
водещ: Сибила Лилова
Музиката като на повечето афроамериканци е в кръвта и на Джо Кинг Оливър. Първите си опити в музиката прави с тромбон. Но корнета е инструмента, който го завладява и се превръща в неговото "второ аз".
Соул джаз певицата Гладис Найт успява да се задържи в активна кариера цели 45 години, период с който не могат да се похвалят особено много музиканти в шоу бизнеса. Едва на 7 години тя печели 2000 долара на аматьорски конкурс, за изпълнението на песента на Нат Кинг Кол "Too young".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Неделя, 30 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

Събота, 29 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Супергрупи: Transatlantic. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 28.06.24 в 16:48

Петък, 28 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.06.24 в 08:35

Четвъртък, 27 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Мария Колева, Радио Кърджали от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Испанска вълна с една от "кръстниците" ни, Естрея Моренте в акомпанимента на китариста Рафаел Рикени. Той..

публикувано на 26.06.24 в 08:10