Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Български учени изследват устойчивостта на зеленчуците към промените в климата

Снимка: NatGenCrop

NatGenCrop е български научен проект, който се реализира от Изследователския Център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив. Целта му е подобряване на хранителните свойства на зеленчуците и устойчивостта им към климатичните промени. За проекта, който може да допринесе за развитието на земеделието у нас и да повиши нивото на работа на научна дейност, разказва д-р Емил Вътов – участник в изследователския процес.

Проектът NatGenCrop има две основни насоки – научна и социално-икономическа. От чисто научна гледна точка проектът е фокусиран върху две колекции от зеленчуци – едната съдържа 152 сорта домата, а другата обхваща 174 сорта пипер.

Д-р Вътов обяснява: "Тези колекции са селектирани от доста сортове, които се намират на Балканския п-в и на други континенти. В тях има естествена вариация на вкус, мирис, форма цвят, но също така и на издръжливост на стрес. Крайната цел на проекта е да анализира тези вариации и да ги изпозлва с цел подобряване на хранителните свойства и устойчивост на стрес."

От социално-икономическа гледна точка изследователската работа може да повиши добивите и качеството на тези значими култури в полза на производителите и консуматорите, изтъква ученият.

Проектът NatGenCrop се осъществява в рамките на европейската програма ERA Chairs, която е с краен срок до 2028 година, разказва д-р Вътов. Целта на проекта е да бъде формиран междунаден екип с висока експертиза, за да се повиши нивото на научната дейност, подчертава гостът и допълва, че обучението на докторанти в областта на растителната системна биология и на биотехнологията също е заложено в проекта. Към момента са обявени позиции за привличане на млади учени.

По думите на д-р Вътов първият етап на научния проект вече е преминал и извършената изследователска дейност е позитивно оценена от ЕК и от независим експерт. Научният екип е осъществил профилиране на химичното и биохимичното съдържание на подбраните сортове и експериментите за издръжливост продължават.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасителната капсула на времето в изкуството на Стела Стефанова

На 4 февруари 2025 г. в столичната галерия "Теа Алба" ще бъде открита изложбата "Виждам" на художничката Стела Стефанова. В навечерието на вернисажа, който ще се състои между 15:00 и 18:30 часа , авторката разкри в ефира на Terra Култура своите мисли за изкуството, красотата и посланието на предстоящата експозиция. Според Стефанова, нейните картини..

обновено на 03.02.25 в 13:00
Антон Митов и Михаела де ла Русо

Антон Митов представя: Аржентинското танго на Михаела де ла Русо

Михаела де ла Русо, всъщност, е музикалният редактор на предаването Михаела Колева, която наскоро се завърна от кратко пътешествие в Аржентина. Как се стига до латиноамериканската страна? Здравеопазването в Аржентина и мъдрецът на Михаела. Конят – "естествен метод за превоз" и какво прави той, докато пиеш кафе. От Сан Хуан до Сан Луис – какво..

публикувано на 03.02.25 в 12:11
 Йорданка и Ники Цветанови

Родителството е отговорност

Да имаш деца – това е подарък от Бог и е прекрасна възможност да израстваш и в личен план. Няма друго нещо, което да може да помогне повече на един мъж и една жена да се изграждат повече, отколкото да имат деца, твърдят Йорданка и Ники Цветанови, създатели на бранда "Мама знае". Всяко дете има дарби, таланти и мисия, а вашата задача, като..

публикувано на 03.02.25 в 11:35

Спасете храната, спестете пари: Как работи FoodObox

В рамките на рубриката "Зелените новатори на България" ви представяме Джейн Димитрова – един от съоснователите на FoodObox, първото българско мобилно приложение, което дава възможност на хората да намират висококачествена храна на достъпна цена. Идеята зад FoodObox е да свързва ресторанти, сладкарници, заведения за бързо хранене и пекарни, които..

обновено на 03.02.25 в 10:34

Град, индустрия, екосистема

На 3 февруари в пространството за съвременно изкуство и изследвания Swimming Pool от 18:30 ч. ще се състои публична лекция на тема "Фабриката днес: Пресечни точки между глобалната индустрия и локалния контекст в Индустриален парк Куклен". Гост в "Нашият ден" е Ина Вълканова , архитект и урбанист, създател на платформата "Градоскоп", насочена..

публикувано на 03.02.25 в 10:26