Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За връзката между Габрово, текстила и съвременното изкуство

Център "Кристо и Жан-Клод" Габрово

Габрово е познат е като люлка на светското образование. Неслучайно градът е наричан "българският Манчестър". Това е мястото, където се случва индустриализацията в  България. Едно от ключовите места за първите машинни производства, както и развитието на текстилната индустрия и кожарството.

Това припомня  в "Домът на музите" културологът и куратор Маргарита Доровска. Тя допълва, че Габрово е място където има "жива сцена“ и не само място, на което се показват неща, но и място, където се създава изкуство.

Маргарита Доровска е основна фигура в изграждането на Центъра "Кристо и Жан-Клод" в Габрово, независимо че идеята се е зародила още в 90-те години на ХХ век.

Христо Явашев е роден и израснал в Габрово. През 1926 г. неговият баща, който е химик, идва в града, за да работи в текстилна фабрика "Принц Кирил“. Ето защо той прекарва детството си сред платове и варели с химични съединения за обработка. Неслучайно платовете са основата в творчество на Кристо.  

Заради тази връзка Центърът "Кристо и Жан-Клод" се помещава в сградата на стария Техникум по текстил, създаден през 40-те години на ХХ век, за да обслужва текстилната индустрия на града, посочва Доровска.

Целта на Център "Кристо и Жан-Клод" в Габрово е максимално да приближи публиката към проектите на двамата световноизвестни артисти. А оттам и към съвременното изкуство като цяло.

"За 30 годни преход ние нямаме пространства за съвременно изкуство, особено в областта на визуалното", казва още тя.

Още миналата годината започнахме с "намеси в градска среда". Едно произведение, което още от тогава остана, е наречено "Достъп", което се намира на фасадата на Центъра. Работата се състои от няколко части и е разположена на няколко места, започвайки от външната обслужваща стълба, останала от едната страна на сградата. С преобразяването на стълбата чрез артистична намеса се възстановява и общественият достъп до историята и бъдещето на сграда. Инсталацията взаимодейства с архитектурата и мащаба на сградата, като деликатно превзема силуета ѝ и продължава стълбата по покрива на сградата, върху близка бетонна изоставена конструкция, както и в коритото на река Янтра. Това казва още Маргарита Доровска.

Центърът “Кристо и Жан-Клод” се включва във фестивала "Реките на града" като логичен партньор и допринася с мисията си за подкрепа на изкуството и силата му да трансформира пространства. Като част от събитието са инсталациите на публично изкуство от български артисти Александър Вълчев и Добрин Атанасов.

Една от най-мащабните инсталации в тазгодишното издание  на фестивала е "мисловният мост", който художникът Александър Вълчев е направил от велпапе.

Александър Вълчев и Маргарита ДоровскаВпечатлен от проекта за облагородяване на градската среда около река Янтра, той решава да построи техният мост, макар чисто символично. От години художникът работи с велпапе като материал, ето защо този материал е използван за изграждането на колоните на този мост. Чисто мисловно, всеки може да доизгради, като следва колоните на моста.

"Целта на съвременното изкуство е не да изобразява. Още с измислянето на фотографията тази роля на изкуството вече не е водеща, защото, ако искаме да възпроизведем нещо, което виждаме, много по-лесно и бързо можем да го направим с телефона", казва Александър Вълчев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – 

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата: Японските азбуки са три и се учат от детската градина

Малцина са българските автори, постигнали такъв зашеметяващ тираж като Юлияна Антонова-Мурата с четирилогията си за Страната на изгряващото слънце. Защо четирилогия, ще се запитат почитателите ѝ, прочели  "Моши моши, Япония", Уки уки, Япония", "Сан сан, Япония"? Ами понеже неотдавна излезе "Хай хай, Япония", четвъртата част от поредицата с изящни фрази,..

публикувано на 16.09.24 в 09:05