Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Софрониева: За красотата в грозното и потребностите на душата

Незнанието е това, което ни вкарва в травми

Цвета Софрониева
Снимка: Издателство "Фо"

Гост в "Нашият ден" е Цвета Софрониева – автор на поезия, проза, драматургия и есеистика. Софрониева е следвала физика в Софийския университет и има докторат по научна и културна история. Специализира в Кеймбридж, в Калифорнийския университет и в Чикаго. Авторката твори на български, английски и немски и е превеждана на 22 езика. Поетичното писане Софрониева усвоява в майсторския клас на Йосиф Бродски. Тя е първата българка с награда "Адалберт фон Шамисо" за поезия, ПЕН Америкън, Клиф Бекър.

Повод за ефирна среща е новата книга на Софрониева, озаглавена "Червеният кръст на сцената" – сцената е планетата, а кръстът е възможност за възкресение, по думите на авторката.

Софрониева споделя мнението, че човечеството живее в неизвестност за бъдещето, но има възможност за осъзнаване и откриване на нови подходи при решаването на проблеми.

"Изкуството няма роля да спасява. То дава възможности, оръдия на труда – позволява да развием други сетива, за да потърсим сами от какво спасение имаме нужда. Изкуството може само да даде импулс", казва гостът.

Спасението е осъзнаването на собствената роля в ситуацията, в която се намира човек, смята Софрониева и допълва, че хората днес са много объркани и травмирани. Незнанието е това, което ни вкарва в травми.

Софрониева подхожда с любопитство към съвременния феномен за завръщане към преокупираното с емоции мислене. Въпреки че има научно познание и доказателство за явленията в заобикалящия свят, хората предпочитат да вярват в мистичното.

За авторката езикът е спойката в общуването между физическия и духовния свят, както и между хората. Природните науки, от своя страна, са средство за комуникация с природата. "Кратките и хибридни форми днес имат най-голямо значение", заявява Софрониева.

Софрониева в края на разговора приозвава: "С цялата си вяра в божественото, доверете се на обичта в него или на познанието. Човек, който не знае, много лесно бива подлъган."

Още за езиците, рефлектирането чрез изкуство и стремежа към реалния живот – чуйте в звуковия файл: 



По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайните на писателския свят в психотрилъра "Обрат в сюжета" на Ралица Генчева

Ралица Генчева предизвиква любителите на заплетените загадки да тръгнат по стъпките на завладяваща мистерия с неочакван край в дебютния си роман "Обрат в сюжета". Динамичната и вълнуваща история напълно ще преобърне представата на читателите за цената на сбъднатите мечти и неизказаните истини. Успешната писателка Виктория намира убежище..

публикувано на 14.09.24 в 12:05

Гласът на Вели Чаушев е с нас

На 11 септември се навършиха 90 години от рождението на човек, който трудно може да бъде описан с няколко думи. Вели Чаушев бе преди всичко актьор, който ще бъде запомнен с ролите си в Сатиричния театър, но също и като новатор, въвел "човешкото", естествено представяне на поезията във времена, когато патосът бе норма. Гласът му ще остане завинаги в..

публикувано на 14.09.24 в 09:10

Проф. Божидар Янев: Мостовете преодоляват препятствията

Божидар Янев е професор в инженерния факултет на Колумбийския университет, Доктор хонорис кауза на Университета по архитектура, строителство и геодезия, дълги години той е преподавател и инспектор на мостове в Ню Йорк. Проф. Янев представи в София своя изложба с постери и допълнено издание на книгата си "Конструктивният поглед" във фондация "Камен..

публикувано на 14.09.24 в 08:45
Педро Алмодовар с престижната награда

81-ви Филмов фестивал във Венеция

Филмът на испанския режисьор Педро Алмодовар "Съседната стая" спечели престижната награда "Златен лъв" на 81-вия филмов фестивал във Венеция. Първият англоезичен филм на Алмодовар му носи първата голяма победа на кинофестивала, въпреки дългата му кариера в киното. През 2019 г. режисьорът беше отличен с награда за цялостно творчество...

публикувано на 13.09.24 в 17:48

Бяхме в Хасково!

В редакция "Хумор и сатира" обичаме да пътуваме, особено когато ни дават награди, но за това след малко. Тази неделя от 19 часа в "Голямата къща на смешните хора" можете да чуете документален запис от гостуването ни на фестивала "Хасковски Каунь", организиран от "Ъкъдемия Каунь" и община Хасково. Тазгодишното издание на фестивала, който е част от..

публикувано на 13.09.24 в 16:30