Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от вечерта на "Аполония" в памет на Людмил Тодоров

4
Людмил Тодоров
Снимка: ИК "Ентусиаст"

Две книги на Людмил Тодоров – сборникът с три новели "Посланичката" и книгата с четири неекранизирани сценария "От какавидата до пеперудата. Незаснето" – бяха представени по време на "Аполония" в памет на светлата творческа личност, която напусна този свят миналата година.

В репортаж за "Артефир" чуваме думите на Златна Костова, Георги Лозанов и Ивайло Христов от вечерта на събитието.

Костова разказва, че "Посланичката" е деветата по ред книга на Людмил Тодоров, който през последните години пламенно редактира своето литературно творчество и сам създава този триптих от повести. 


"В тези три новели може да бъде видян Людмил от всичките му страни.", заявява Костова и допълва, че освен за автора всеки читател ще научи по нещо и самия себе си. Това е така, защото преживе Тодоров наблюдава света с очите на художник и това личи и в литературното, и във филмовото му битие на творец. Ето защо неговите близки решават да издадат и книгата "От какавидата до пеперудата", която съдържа някои от незаснетите сценарии на режисьора.


По думите на Лозанов, като писател, Людмил Тодоров заслужава да бъде разглеждан от най-добрите литературни критици. "Коварно е, когато талантът не е един.", казва Лозанов поради факта, че Тодоров остава в съзнанието на аудиторията основно като режисьор, а това, че той е добър съвременен писател остава прикрито.

"Едно произведение е равно на прочитите които успява да предизвика.", казва Лозанов и изразява своята сигурност, че "Посланичката" и останалите литературни творби на Людмил Тодоров ще бъдат утвърдени като важна част от българската литература.


Ивайло Христов определя книгата "От какавидата до пеперудата" като нещо, което досега не е виждал – нереализирани сценарии, които се четат като завършен литературен продукт. По думите на Христов филмите на Тодоров са истински и разбираеми, защото Тодоров е хитър слушател и наблюдател в живота. "Героите му са интелигентни, топли,  смислени и можещи хора, в които, от друга страна, бушуват всякакви демони.", казва Христов.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл:  

Людмил Тодоров е режисьор и сценарист на филмите "Миграцията на паламуда" (2012), "Шивачки" (2007), "Емигранти" (2002), "Двама мъже извън града" (1998), "Приятелите на Емилия" (1996), "Любовното лято на един льохман" (1990), "Бягащи кучета" (1989), "Цветове в тъмнината" (1987).

Българските читатели го познават и като автор на книгите "Да изгубиш Мечо Пух" (1988), "Хроника на една любов" (1993), "Хроника на едно пропадане" (2000), "Шлеп в пустинята" (2013), "Скептици" (2013), "С череша се задави косът" (2016). Миналата година излезе романът му "Смяна на оптиката".

Снимки: ИК "Ентусиаст", "Аполония"

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата: Японските азбуки са три и се учат от детската градина

Малцина са българските автори, постигнали такъв зашеметяващ тираж като Юлияна Антонова-Мурата с четирилогията си за Страната на изгряващото слънце. Защо четирилогия, ще се запитат почитателите ѝ, прочели  "Моши моши, Япония", Уки уки, Япония", "Сан сан, Япония"? Ами понеже неотдавна излезе "Хай хай, Япония", четвъртата част от поредицата с изящни фрази,..

публикувано на 16.09.24 в 09:05