Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розита Еленова за "Тийн Тайм": Мястото на едно тийнейджърско предаване е именно в обществената медия

| обновено на 20.09.24 в 12:22
Снимка: БНР

Гост в студиото в ефира на предаването "Нашият ден" днес е Розита Еленова, ръководител на детска театрална школа "Димитър Еленов" , с която обсъдихме значимостта на младите таланти и възможностите, които им се предоставят. Също така говорихме и за новото радио предаване "Тийн Тайм", което направи своя дебют на 15 септември. Ето какво сподели тя:

"Актьорската професия за мен е много специално място", започва Еленова. „Като ръководител, аз играя ролята не само на учител, но и на приятел, който води децата през предизвикателствата на света на театъра. И аз самата съм възпитаничка на школата на Димитър Еленов. Когато го загубихме преди четири години, почувствах, че имам отговорността да помогна на следващото поколение талантливи деца."

Еленова силно вярва, че възрастните трябва да предлагат възможности на децата, като им дадат правото да избират своя път. "Обръщам се към родителите – не се страхувайте от многото занимания на децата. Те притежават огромна енергия, която не се изтощава лесно, а само разкрива потенциала им. Всяко дете има потенциал, и понякога най-срамежливите или несигурните деца се превръщат в истински таланти", споделя тя.

Особено важно е, според нея, ролята на родителите. "Те са тези, които трябва да отворят вратите за децата си към нови светове. Както Димитър Еленов казваше – не възпитавам артисти, а културна публика. Ние трябва да подготвяме младите да ценят изкуството, защото е трудно да събудиш интерес към театър или класическа музика, ако човек не е бил въведен в тях от ранна възраст."

Относно преподаването Еленова сподели едно ценно напътствие, който е получила от самия Димитър Еленов: „Само няма да се плашиш“. Според нея, усилията са най-важни. „Той ни учеше, че когато полагаме големи усилия, не можем да знаем къде са границите на нашите възможности. Това е и посланието, което предавам на моите ученици – усилията дават резултати. Не можеш да очакваш награда за нещо, което не си заслужил.“

На 15 септември предаването „Тийн Тайм“ направи своя дебют и ще се излъчва всяка неделя от 9:10 до 9:30 часа по програма "Христо Ботев". „Вярвам, че мястото на едно тийнейджърско предаване е именно в обществената медия,“ казва Еленова. „От една страна, това е платформа, която дава глас на младите, а от друга страна – радиото и телевизията трябва да привличат нова публика."

Предаването предлага на своите слушатели три основни сегмента: първо, актьорска част с произведение на световен автор; второ, интервю с творец, който споделя своя път към успеха; и трето – дискусионен сегмент, в който младите дават мнение по актуална и значима тема. „Държим на разнообразието,“ подчертава тя. „В нашето предаване участват тийнейджъри от различни етноси и вероизповедания. Възпитаваме толерантност, защото тя е в основата на емоционалната интелигентност. Децата понякога могат да бъдат жестоки в своята откровеност, но трябва да разберем, че всички сме различни и трябва да живеем заедно, приемайки това.“

Така, чрез театъра и медията, Розита Еленова продължава делото на Димитър Еленов, предавайки на младите таланти не само любов към изкуството, но и важни житейски уроци.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

"Съвети на адвоката" с адв. Елка Пороминска

Адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията на жените-адвокати и консултант на предаването "Законът и Темида", съветва наш слушател. Към предаването е отправен следният въпрос: Как може да се установи трудов стаж, придобит преди приемането на новите разпоредби на сега действащия Кодекс за социално осигуряване, ако са изгубени..

публикувано на 20.09.24 в 12:36

Паметта за 8 септември, или как започна съветската окупация?

През тази седмица се навършиха 80 години от навлизането на Съветските войски в София, събитие, което оставя дълбока следа в българската история. През първите дни на септември 1944 г., в разгара на Втората световна война, Съветският съюз обявява война на България. На 8 септември, само ден преди преврата на 9 септември, съветските войски влизат в..

публикувано на 20.09.24 в 12:24
Христо Терзийски

Законодателните инициативи във връзка с пътната безопасност

Пътната безопасност обхваща състоянието на пътищата, тяхната маркировка, техническата изправност на превозните средства, подготовката на водачите на МПС и тяхното поведение на пътя.  Българското общество изпитва висока чувствителност към престъпленията, породени от безразсъдно шофиране, употреба на забранени вещества, и настоява за по-строг контрол,..

публикувано на 20.09.24 в 11:14
Никола Рахнев

Връзката, която не се къса: Инициативата на "Гората.бг" за бесарабските българи

Това е една вдъхновяваща и затрогваща история за съхраняването на българската култура и традиции сред бесарабските българи в Молдова. Действията на Никола Рахнев и платформата "Гората.бг" демонстрират важността на връзките между българските общности в чужбина и родината. През 2023 г. Рахнев и неговият екип посещават град Тараклия в Молдова,..

обновено на 20.09.24 в 10:13
Проект на залата

Възраждащата се зала на Княжево – архитектура, обединяваща изкуствата

Отправяме поглед към архитектурното, културно и историческо наследство, неговото значение и опазване. Гост в "Нашият ден" е Десислава Димитрова – архитект по професия и творец по душа – за да разкаже как ще бъде възродено НЧ "Братя Миладинови - 1917" в кв. Княжево. "Възраждащата се зала на Княжево – архитектура, обединяваща изкуствата"..

публикувано на 20.09.24 в 09:54