Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Милена Якимова:

Кой иска да ни каже, че демокрацията е смешка

"Машината" – бизнес инструмент, или инструмент за влияние

Милена Якимова
Снимка: БНР

Фондацията за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ) представи резултат от новото си проучване за 2024 година. Какви са промените в поведението на "Машината" от "сайтове - гъби" и защо започнаха да трият съдържание с проруска пропаганда, както и какво се случи, след като г-н Делян Пеевски сезира прокуратурата срещу "Машината", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Милена Якимова, член на екипа на ФХСИ - София, доцент в катедра Социология, СУ "Св. Кл. Охридски".

Сайтовете - гъби

"Това са ботове – идентични сайтове. Влизате в една платформа "Sher4pay" и тя ви обещава, че може да печелите от нея някакви стотинки. Тя ви създава под индиго идентични сайтове, които служат да създават внушения. Бяхме много щастливи, че сме изброили четири основни домейна с няколкостотин поддомейна, т.е. една и съща публикация се тиражира няколкостотин пъти. Всъщност се оказа, че "Машината" е много по-голяма и разклонена. Има спор между изследователите дали това е бизнес инструмент, или е инструмент за влияние. Засега по-скоро изглежда, че е инструмент за влияние, защото, като направиш сметка какво се печели от рекламите на Гугъл, които се накачулват по тези сайтове и какво струва хостингът им, сметката не е печеливша. Тоест, изглежда, че това е голяма машина за влияние."

Влияние за какво

"Когато хванахме тази "Машина" през ноември 2022 г., беше момент на контранастъпление на украинската армия (ВСУ) срещу Русия в Домбас. Настъплението на ВСУ беше много успешно, а влиянието, което провеждаше "Машината" от "Сайтове - гъби", създаваше впечатление, че Москва печели във войната. Което към този момент не беше вярно. Тогава осветихме тази "Машина", малко след това броят публикации на "Машината" рязко намаля. Ако първото тримесечие на 2023 г. публикациите с такова съдържание бяха около 90 хиляди, за сравнение, първото тримесечие на 2024 г. са три-пъти по-малко – около 30 хиляди."

Делян Пеевски, прокуратурата и "сайтовете - гъби"

"Внезапно, след като преди време в това студио стана дума за тази "Машина",

г-н Делян Пеевски сезира прокуратурата, която пък разпореди да се провери дали наистина има такова нещо като "Машината". Буквално от трети или четвърти април 2024 г. в "Машината" от "сайтове - гъби" изчезнаха всички думи, свързани с Русия и производните ѝ, както и статиите, свързани с Русия. "Машината" започна да се чисти със задна дата – линковете стоят, но не могат да бъдат отворени. "Машината" внезапно беше прочистена от публикациите, съдържащи нашите ключови думи, през които я изследваме."

Стоят ли реални хора зад "Машината"

"Това може само да се допусне, че стоят хора зад "Машината". Със сигурност зад алгоритъма, който чисти думите и статиите, има хора, които са го създали. Подобна програма има и за генериране на съсдържание – откъде какво да се преписва."

Съдържанието на "Машината" и Делян Пеевски

"С началото на войната на Русия срещу Украйна "Машината" искаше да режисира впечатление, че Русия печели войната. После се изчисти от тези думи, свързани с Русия. "Машината" не е умряла, тя продължава да съществува.

Аз не зная дали, г-н Пеевски е въстанал срещу "сайтовете - гъби", когато сезира прокуратурата. Добре беше, че той сезира службите, които много бързо откликнаха да проверят вярно ли има проруска пропаганда. Но службите не са сезирани срещу "Машината". Тя си е жива и здрава, просто само се изчисти от повечето съдържание с наши ключови думи, по които я засичаме. Тя сега продължава да нагнетява впечатления и настроения какви са те обаче."

Кой контролира "Машината"

"Не можем да кажем категорично кой стои зад "Машината". Надяваме се, че мълчанието на ДАНС, които бяха сезирани от прокуратурата за "Машината", та надяваме се, че мълчанието на ДАНС означава, че те работят много интензивно и ще ни кажат.

След като г-н Пеевски сезира прокуратурата, а тя ДАНС, ДАНС извикаха проф. Вацов, но не стана много ясно защо беше извикан – за да помогне ли, или за да бъде предупреден по някакъв начин. Важното е, че все пак някаква работа се върши.

Директната проруска пропаганда през "Машината" беше премахната. Остава въпросът защо въобще тя влезе в България и влезе през такива бизнес инструменти като "Машината"."

Съвпаденията

"След като "Машината" заличи проруските си публикации, в нейните "сайтове - гъби" изгря евроатлантизмът на г-н Делян Пеевски. А във второто тримесечие, когато "Сглобката" между ППДБ и ГЕРБ се разпадаше, "Машината" започна да бълва срещу ППДБ. Които бяха основният ѝ прицел. След лошото представяне на ППДБ на последните избори от 9 юни, от юли месец "Машината" поомекна към тях и смени врага. От месец юли той е срещу "дерибеите", както им казва г-н Пеевски. Много съвпадения, наистина, и ние с вас не сме много по-компетентни от нашите слушатели да кажем на какво се дължат те. Но пък сме свободни да си мислим за режима на употреба на тази "Машина"."

Противодействието

"Начините на противодействие срещу създаването на една фалшива картина на света, която е заинтересована да сме бездейни и управляеми, е нещо, върху което тепърва трябва да работим много. Немалка група изследователи искат синхронизирани политически визионери и институции. Мислех си, че политиците живеят в едно заблуждение, че познават обществото. Мислех си, че това е така, защото много лесно им се тиражират през медиите всичките послания и от това те са в заблуждение, че понеже чуват това, което са казали, те познават обществото. Започнах да се разколебавам в това, когато "Машината" се изчисти от проруската пропаганда и то стана, когато ние установихме, че българското общество, каквото и да ни говорят, далече не е русофилско и все пак е проевропейско и про-НАТО.

Гадното приплъзване на медиите е, че понеже идеята за доверие беше заменена от идеята за рейтинг, според тях повече се харчи да показват соченето с пръст, да показват плашила. За да бъдат наплашени хората, но човешкото същество не може да живее постоянно в страх. Този страх се преобразува в озлобление."

Предупреждението

"Ако ви се отвори платформата "Sher4pay", знайте, че дори и да ви обещава стотинки да ви направи сайтчето и вие да го споделяте в социалните мрежи, всъщност тази платформа ви лъже. Т.е. тя ви лъже, че ви плаща, но дори и да ви плаща някакви стотинки, знайте, че продуктът сте вие, че не печелите, а ви продават и ви използват като гостоприемници на паразити. Това, което прави "Машината", е да хване по някакъв начин нашето внимание, без да разбираме това, да го насочи и препродаде. Защо толкова разнородни източници бълваха проруска пропаганда у нас – защото тази пропаганда не ни убеждава визионерски, че трябва да се присъединим към друг начин на живот. Нейният наратив е, че демокрацията е смешка. 

Така започна тя още през 2012-2013, когато Украйна се опита да се откъсне и тогава имаше опасност руското население да види, че е възможно да се откъснеш лесно и то без насилие. Тогава дойде основният руски наратив, че демокрацията е смешка. Този наратив е удобен за всеки, който иска да каже, че гражданските протести са смешка."

Снимка – Николета Атанасова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наука за три минути: Вълнуващи срещи с българските учени на FameLab

Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..

публикувано на 26.09.24 в 12:58

Морето и околната среда: как защитаваме водите на България

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден", по повод Световния ден на морето, говорим за морската околна среда и бъдещето на човечеството. В разговора участва проф. д-р Мирослав Цветков, капитан първи ранг и началник на научната секция във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. "Световният ден на морето се..

обновено на 26.09.24 в 11:53

По дирите на сиренето

Български животновъди и майстори на сиренето, които преработват млякото си в собствени мандри, регистрирани по Наредба 26, се срещат за обмен със специалиста и технолог на сирене и млечни продукти Джанпаоло Гаярин в алпийската италианска община Трентино, където традициите в производството и многообразието от вкусове са запазени. За срещата, за..

публикувано на 26.09.24 в 10:44
Александър Димитров и водещия на предаването

От английски до унгарски: Пътешествието на един млад полиглот

На 26 септември Европа отбелязва Европейския ден на езиците – инициатива на Съвета на Европа, която има за цел да насърчи изучаването на чужди езици и да популяризира езиковото и културното многообразие на континента. В рамките на този специален ден, в предаването "Нашият ден" по БНР, гостува младият полиглот Александър Димитров , който сподели..

обновено на 26.09.24 в 10:31