Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

121 години от рождението на "бащата на компютъра" – Джон Атанасов

| обновено на 04.10.24 в 10:11
Реплика от 1997 г. на компютъра на Атанасов – Бери в Центъра Дъръм, Щатски университет на Айова
Снимка: Уикипедия

На днешния 4 октомви се отбелязват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, известен като "бащата на компютъра". Роден в семейство на българин и ирландка, Атанасов проявява ранни наклонности към математиката и електротехниката. Придобива образование в областта на електроинженерството, след което защитава магистърска степен по математика и докторска дисертация по теоретична физика. Кариерата му започва като преподавател в Щатския колеж на Айова, където научните му интереси го изправят пред необходимостта от решаване на сложни диференциални уравнения, изискващи обемни изчисления.

Наличната техника тогава – табулатори, настолни калкулатори и касови апарати – не е достатъчно гъвкава. Тази липса на подходящи инструменти провокира Атанасов да търси нови решения. Заедно с Клифърд Бери, той създава прототип на машина, която използва двоична система и регенеративна памет – елементите, които днес се смятат за основни в съвременните компютри.

Проектът на Атанасов и Бери обаче не стига до завършен етап поради началото на Втората световна война, а прототипът на машината се изгубва. Войната отклонява кариерата на Атанасов към военни проекти, които го ангажират през следващите десетилетия. През този период той основава своя консултантска компания и се утвърждава като успешен бизнесмен.

През 1967 г., адвокати, разследващи патентния спор около ENIAC, се обръщат към Атанасов, което води до разкриването на неговия предвоенен проект. Признанието за неговото откритие идва с делото Honeywell v. Sperry Rand през 1973 г., когато съдът признава приноса му към развитието на компютърната технология.

Въпреки че приносът му е косвен, значимостта на неговата работа е неоспорима. В България, Атанасов е признат с множество награди, включително два ордена "Кирил и Методий" и "Народна Република България", и е избран за чуждестранен член на Българската академия на науките през 1983 г.

Джон Атанасов посещава България два пъти – през 1970 г. и 1985 г. По време на второто си посещение, той вече е признат като изобретател на компютъра. Посещава родното място на баща си в с. Бояджик, Ямболско, където е посрещнат с голямо признание и получава ключа за "Почетен гражданин на гр. Ямбол".

В звуковия файл можете да чуете запис от Златния фонд на БНР с интервюто с проф. Благовест Сендов за приноса и личността на Атанасов. Записът е направен през 1998 г. 

Слушайте!

Снимки: Уикипедия
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25
д-р Ани Шкодрова

Защо пациентът и терапевтът трябва да "кликнат", или за важността на доверието в терапията

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" имахме удоволствието да разговаряме с д-р Ани Шкодрова – психиатър с дългогодишен опит и съосновател на център "Емпатиум", посветен на психичното здраве и възстановяването. В интервюто тя сподели важни неща относно терапевтичния процес и значимостта на доверието между пациента и терапевта...

обновено на 04.10.24 в 12:27
проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Толошанова

Какво се случи на конференцията във Виена, посветена на арбитража в Югоизточна Европа?

Какво се случи на конференцията във Виена, посветена на арбитража в Югоизточна Европа? За новите технологии и сигурността, и свързаните с тях особености на арбитражното производство – разказва  проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, най-младата жена – професор по право, дългогодишен консултант на "Законът и..

публикувано на 04.10.24 в 12:25

Космическата седмица: България отбелязва своя принос в световните изследвания

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" темата беше отбелязването на старта на Световната седмица на космоса. Какви събития и инициативи планира България, за да отбележи това значимо събитие? В ефира на предаването, проф. Георги Сотиров , член на Научния съвет към Института за космически изследвания и технологии към БАН, сподели..

обновено на 04.10.24 в 09:39

Спорт и донорство: Събитие в София обединява здраве и човечност

В Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, дворът на Английската гимназия в София и парк "Займов" ще станат част от инициативата "Спортувам, за да живея". Събитието ще се проведе утре, в събота, 5 октомври , като част от програмата "София спортува", която е финансирана от Столична община. Как ще протече денят и кой може да се..

обновено на 04.10.24 в 08:51