Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.
• Рок опера - Harpazo: The Crucible.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на оркестър "Илия Аргиров", Руска Стоименова, Христо Косашки, Костадин Гугов, Иван Гоцев, Йорданка Димитрова, Петя Тодорова, Албена Паисиева, Гергана Стамболиева, Таня Костова, Весела и Любен Божкови, Палагия Костова, хор и оркестър на Ансамбъл "Пирин".

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Водещ: Валери Леков
На гости в обезлюдяващото село Бъзовец, община Вълчедръм.
С Цветелина Тончева – читалищен секретар на читалище "Факел – 1926" говорим за миналото и настоящето на населеното място, за читалището, църквата, изоставените къщи и малкото останали жители.  

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещи: Наталия Цекова, Ангелина Грозева
• Героите разказват: представяме Пловдивските тепета.
Питаме децата от 41 ОУ "Св. Патриарх Евтимий" какво знаят за град Пловдив.
• Четене с разбиране: представяме "Морски разкази". Разговор в студиото с автора Лилия Старева.
Питаме Лора, Никол, Явор и Йоан какво има на морското дъно.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
Водещ: Стойчо Стоев
"Сърцето през зимата..." – гостува кардиологът проф. Пламен Гацов. Акцентираме върху различните фенотипове на артериалната хипертония, малформациите при децата, болестите на средната и напредналата възраст, стареене на сърцето. И още: сезонните рискове за сърдечноболните, затлъстяване, хипертония, съдови инциденти, терапия. Класически и ендоваскуларни методи в кардиологията, трансплантациите.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
Водещ: Мария Мира Христова
• Съботният маршрут на "Семейно радио" започва със закуска в село Сребърна и гозбите на Добруджа с Елеонора Георгиева, след което продължаваме към Горна Оряховица, където на фестивала на Горнооряховското гърне ни очаква зам.-кметът Петя Иванова.
• Малко преди 10 се включваме в инициативата "Спортувам, за да живея" в София, за да се раздвижим за здраве, самочувствие и тонус с бившата състезателка по спортна гимнастика и преподавател по физическо възпитание и спорт Роси Букова.
• Попитай децата: Среща с учениците от 119 СУ "Михаил Арнаудов" и разказ за химна, създаден в рамките на инициативата "Светилник", която дарява с химни българските училища.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: с книгата "Ваканция за двама" гостува авторката ѝ – журналистката пътешественик Веселина Филипова заедно със съпруга си Донко Филипов.  

от 11.00 до 12.00 часа
Сътворението – другост и заедност
Водещ: Ана-Мария Кръстева
Междурелигиозният диалог в България
Вярата винаги се намира в противоречие с даденостите на този свят, с неговата очевидност, най-накрая, с човешкия разум, който се основава върху тези очевидности и се придържа към тях. В човешкото битие съществено препятствие по пътя към благодатен живот, който се дава според "вярата”, представлява знанието за задължителните закони на природата, на света, на човешките отношения, на социалните разпределения. Тези идеи се забелязват у всички религиозни общности в България. На 11 август 2008 г. със съдействието на Дирекция "Вероизповедания" на МС е учреден Национален съвет на религиозните общности в България, включващ представители от различните вероизповедания в страната. Дали това е началото на този диалог и какви са реалностите от него ще се опитаме да ви информираме заедно с д-р Жасмина Донкова, държавен експерт в Дирекция "Вероизповедания" към МС.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
Водещ: Антон Митов
Разговор с Бисерка Григорова.

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба
Водещ: Надежда Московска
Разговор с трите авторки, отличени в категориите Поезия, Проза и Критика на конкурса за дебютни книги "Южна пролет"2024. С участието на Катя Димитрова, Неда Узунколева и Радея Гешева.

от 14.00 до 15.00 часа
Водещ: Лили Друмева
Dixie Chicks – дамско кънтри трио, което нашумя през 90-те години и първото десетилетие на нашия век. Песни от албумите Taking the long way, Fly и Wide open spaces.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
Водещ: Теодора Церовска
Занаяти
Дизайнерът Симона Котева говори за изработката на мебели с иновативни дизайни от смола, както и единствени по рода си свещи с огромни размери. Разказ за способите на тези занаяти и как да продаваш изкуството си успешно онлайн.
По случай предстоящия ден на архитектите говорим с Методи Котев. Разказва какъв е неговият път към изкуството и изобретяването и как можеш да работиш мобилно от всяка точка на света.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
Водещ: Ивайло Кицов
Плешивото куче върху (вечно) Новата вълна
• 44 години група "Спринт", законодатели на новата романтика в България. Разговор с Пейо Пеев, дългогодишен двигател, барабанист и продуцент на бандата за:
- горещата песен "Моето сърце" (премиера в националния радиоефир)
- личните истории на участниците в турнето "Концерти с кауза – С песен и стих в сърцата" 2024, с което съставът обикаля страната ни заедно с други известни групи и изпълнители
- откъде този ентусиазъм, това непресъхващо вдъхновение  
- следващия дългосвирещ албум на "спринтьорите" и предстоящата догодина национална обиколка по повод 40 години от появата на знаковата тава "Роботът" и
- честит рожден ден на самия Пейо Пеев.
• Памет за Константин Марков, изумителен инструменталист, аранжор, продуцент, идеолог и сред трубадурите на промяната.
- Четирите формата на легендарната формация "Тангра"
- "Завръщане" в ефира на програма "Христо Ботев" и
- премиера на новата (концертна) версия на култовата "Неделя", зад микрофона - мултиинструменталистът Йордан Ганчев (Дани Баницата)
• "На пресечката" с китарната пушка Влатко Стефановски от последния му засега диск "Тафталице шафъл" и неговато ново трио с млади музиканти.
• Чил и дарк ар-ен-би: Dance Оr Nah, съвместният сингъл на двама водещи румънски артисти – Mарио Фреш и Renvto, в силна партия с нигерийския певец Адинду Виктор, по-известен със сценичния си псевдоним Babyboy AV.
• Какво ново около легендарната хърватска група "Парни валяк", една от най-популярните в бивша Югославия.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Водещ: Емил Янев
В епизод 560 "Трамвай по желание" представя на своята публика десетото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри", с гост в студиото Александра Александрова, творчески директор на фестивала. Между 10 октомври и 3 ноември българският зрител ще може да види за първи път едни от най-отличаваните филми, представяни на мащабни кинофоруми като фестивалите в Кан, Берлин и Венеция.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Страх" от Калина Цанева

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
Водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Пътеводител на Братислава – Ваня Радева, директор на Българския културен институт в града, разказва как се променя словашката столица, какво значение имат музикалните традиции и защо дори днес България попада в топ 5 на най-посещаваните страни от словаците.
• Светът разказва истории: Разказ за крепостта на град Анкара, чийто укрепени стени са издигнати от дялани камъни от различни произход и епохи, и като че ли тези крепостни стени ни показват как различните парчета от историята накрая изграждат общ разказ.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Водещ: Цветелина Начева
Марк-Антоан Шарпантие – "Медея", музикална трагедия в пет действия с пролог. Спектакъл, състоял се в Парижката "Опера Гарние" на 10 април 2024 г. с участието на солисти, хора и оркестъра на Les Arts Florissants с диригент Уилям Кристи. В ролите: Леа Дезандре, Райноуд фон Мехелен, Лоран Наури…

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 4 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Николета Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 03.10.24 в 08:35

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15

Сряда, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Началото е с предпоследната част от..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Вторник, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са както обикновено, посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 30.09.24 в 08:20

Понеделник, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 20 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов • Предпремиерно представяне на новия албум "Интуиция" на ембиънт-композитора Мирян Колев (Трявна), създаден заедно с деца от Дневния център за работа с деца от..

публикувано на 29.09.24 в 08:20