Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 6 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Домът на Бернарда Алба" от Федерико Гарсия Лорка

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Фанка Койнарова, Стоян Физиев, София Илиева, Тракийски ансамбъл "Тунджа", Оркестър "Хоро", Русе и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Водещ: Зорница Гъркова
Галина Мирчева започва овцевъдната си дейност през 2012 г., а днес отглежда три стада, наброяващи почти 800 животни от породата асаф в плевенското село Петърница. Преди четири години тя решава да сплоти в млечен кооператив стопанства от плевенския край за повече сигурност при изкупуването и плащането на млякото.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Водещ: Наталия Цекова
• Пренасяме се в света на приказките с "Пепеляшка" на театрална къща "Мариета и Марионета".
Питаме децата от Център "Чародея" защо приказките завършват с добър край.
• Представяме "Болен здрав носи" на Държавен куклен театър Пловдив.
Питаме Кристияна, Никола, Маргарита и Димана какво е хитростта.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Водещ: Ана-Мария Кръстева
• Смисълът на християнската вяра в границите между живота и смъртта
Има ли нещо по-противоположно от живота и смъртта? В евангелското четиво от днешната неделя пред градските порти на Наин се срещат погребалното шествие на един младеж и шествието, предвождано от Иисус Христос, заобиколен от Своите ученици и следван от множество народ. Шествието на смъртта върви срещу шествието на живота. Винаги, когато видим погребално шествие ние му даваме път независимо дали сме вярващи или атеисти. Не така постъпва обаче Христос – Изворът на живота. Той не отстъпва пред смъртта. Спасителят тръгва към носилката, на която лежи бездиханното тяло на момъка и дори се допира до нея, а според Мойсеевия закон допирането до мъртвец е осквернение. С това си деяние Синът Божи показва, че за него няма мъртви и до когото се допре, ще оживее. Спасителят не си служи с дълги речи и сложни разсъждения, за да убеди човеците в тяхното безсмъртие, а просто го доказва на дело. Той възкресява сина на наинската вдовица само с една дума, за да покаже, че за Бога всички са живи. Заедно Теодора Димова, писател и вече член-кореспондент на БАН, разговаряме за смисъла на християнската вяра в границите между живота и смъртта.
• Християнска поезия: стихотворението "Молитва" от Емануил Попдимитров, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.00 до 9.30 часа
Тийн тайм
Водещ: Янислав Марков, Розита Еленова
• Актьорската интерпретация е повестта на "Момчето, къртицата, лисицата и конят" на художника-поет Чарли Маккеси, която съдържа житейски уроци за любовта и израстването, докоснали сърцата на малки и големи читатели по цял свят.
• Вечно търсещият и винаги намиращият Деян Статулов, за когото киното е страст, емоция и творчески порив, е гост в рубриката "Тийнейджърът в мен".
• Темата на Подкаста е: Големият скандал, свързан с популярните рап певци – Пъф Деди, Джей Зи, Бионсе и други, който залива социалните медии през последните дни. Правим ли си изводи от чутото и на кого се доверяваме?

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Водещ: Бойко Ламбовски
Оръжието
Темата за оръжието е занимавала човешките умове откакто на света има човеци. Вероятно и преди това, а може би – и след човеците ще е занимателна. Винаги е актуална, а днес - за съжаление - особено. Говорим за стрели и копия, за картечници и  танкове, но и за дронове, за пейджъри, за изкуствен разум, за перспективата прахосмукачките да си застрелват собствениците някога, вилиците да им слагат белезници или аспираторите да им пускат газ.
Събеседници – доцент Георги Маринов, ръководител в различни военни научноизследователски институти, автор на няколко десетки книги и учебници за историята и устройството на оръжията, Михаил Григоров, журналист, военен експерт и поет, и Лъчезар Лозанов, дългогодишен журналист във военни издания, поет.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
Водещ: Лина Мачева
• Разговор с певицата Ивелина Димова за творческите търсения със "Севдьона" - новата ѝ авторска песен, в която участие взима и музикалното семейство на Евелина и Димитър Христови.
• "Варварските цигулки", една от най-успешните етно банди в Европа, идва в България на турне през октомври. За събитията споделя гъдуларят Димитър Гугов, създател на триото.
• Премиера на втория самостоятелен албум на северняшката изпълнителка Ана Борисова – "Дряновки мурафетлийки".
• Разкажи ми с песен: добруджанката Галина Дурмушлийска съживява спомени за бесарабска историческа песен от репертоара ѝ, наследена от нейната баба.
• Защо смилянският фасул е толкова специален и какво подготвя 22-ото издание на празника в негова чест, научаваме от Илия Годев, секретар на читалището в село Смилян.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Хоум офис"
Актьорът Емил Емилов чете текстове на Георги Гълов.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
Водещ: Цветана Тончева
• Представяме двама ярки и много талантливи музиканти от съвременния концертен подиум. Алис Сара От е сред най-търсените и аплодираните в Европа пианисти в последното десетилетие. Красиво и крехко момиче с германска и японска кръв и трудна съдба. Звучи запис от Голямата зала на Френското радио на 22 септември миналата година, когато От е била солистка в концерт на Филхармонията и Смесения хор на Френското радио, дирижирани от Мико Франк. Освен Клавирния концерт на Григ в интерпретацията на нежната и деликатна Алис, обявила преди няколко години, че е диагностицирана с множествена склероза, звучи Концертът за цигулка на Чайковски в изпълнение на бляскав млад цигулар, който също е с германски корени и също е бил подложен на сериозни житейски изпитания. Това е съвсем наскоро гостувалият на сцената на зала "България" великолепен музикант - Аугустин Хаделих.
• Премиерата на "Турандот" от 27 септември 2024 в Софийската опера не беше записана от екипи на БНР и БНТ не по вина на двете институции. Тъй като не разполагаме със запис от иначе великолепния спектакъл с участието на звездни европейски солисти, припомняме легендарната премиера на "Турандот", състояла се в Софийската опера на 27 юни 1961 г. с участието на легендите Юлия Винер, Никола Николов, Катя Попова и Никола Гюзелев. Съставите на Операта дирижира големият български музикант Асен Найденов – на 12 септември се навършиха 125 години от рождението му.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Да си паркираш колата в двора на Харвард" от Израел Хоровиц - 2 част

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
Водещ: Магдалена Гигова
• Магдалена Гигова за люлката на аюрведата – най-южния индийски щат Керала.
• Пътешественикът Петър Стоянов за Фиджи и някои от странните навици на местните племена.
• Красимир Стоянов за Тибет в Китай и колко е трудно да стигнеш до там.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
Водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", които в чест на десетия месец от годината имат заглавия с 10 букви.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" – трамваите в София се чистят с ракия, а мезе?!
• "Животът ни като виц" – цените на жилищата и поуките от филмите на ужасите.
• "Секирата на истината" – водата в София поскъпна с 20 процента от 1 октомври.
• "Вопли от интернета" – народът споделя връхлетелите го чувства и мисли.
• "Много стар виц" – стар и тъп виц.
• "Усмивки от старите радиоленти" – учебната година и изскочилите като по чудо проблеми.
• "Поздрави се сам" – актьорът Красимир Ранков, чийто рожден ден отбелязахме през седмицата.
• "Слушател на телефона" – кандидатите за депутати станаха повече от избирателите.

от 20.00 до 22.30 часа
Музикалните вечери
Водещ: Даниела Найденова
Директно от БиБиСи - Лондон и от Първо студио на БНР – финал на международния хоров конкурс "Нека пеят народите" с участието на Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова.

от 22.30 до 23.00 часа
Концерт класика

от 23.00 до 24.00 часа
Изпята поезия – Избрано
Водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат изпълнения, посветени на пътешествията. Слушаме: Камелия Тодорова, "Дейв Метюс бенд", "Полийс", Константин Цеков, Стийв Уинуд, "Лед Зепелин", "Блус Брадърс" и "Карпентърс".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Harpazo: The Crucible. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.10.24 в 15:39

Петък, 4 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Николета Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 03.10.24 в 08:35

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15

Сряда, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Началото е с предпоследната част от..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Вторник, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са както обикновено, посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 30.09.24 в 08:20